ROMATSA: Controlorii de trafic au informat piloții aeronavei Blue Air că pista este acoperită cu zăpadă umedă

| 07 ian, 17:27

Controlorii de trafic aerian ROMATSA au informat piloții aeronavei companiei Blue Air, care executau manevra de apropiere, că pista este contaminată cu zăpadă umedă de 3 milimetri și are un coeficient de frânare mediu, însă la câteva minute aeronava Blue Air a aterizat, afirmă ROMATSA, într-un comunicat dat joi publicității.

În plus, potrivit instituției, controlorii de trafic aerian au respectat procedura de comunicare cu echipajul aeronavei, care a ieșit de pe pistă în momentul aterizării pe Aeroportul din Cluj, și cu personalul aeroportului privind informarea legată de disponibilitatea pistei și nu au intervenit în activitatea de curățare a pistei de către aeroport.

Citeşte şi: Un avion al companiei Blue Air a ieşit de pe pistă la Cluj-Napoca

ROMATSA precizează că, la ora 7,20, aeroportul a solicitat accesul pe pistă a mai multor utilaje pentru deszăpezire.

"Informațiile privind timpul solicitat de curățare a pistei au fost transmise de către aeroport către ROMATSA, informații pe care controlorii de trafic aerian le-au transmis, la rândul lor, piloților; ROMATSA și-a dat acordul. La ora 7,51, aeroportul a informat turnul de control că pista a fost eliberată. Controlorii de trafic aerian ai ROMATSA au respectat procedura de comunicare cu echipajul aeronavei și personalul aeroportului privind informarea legată de disponibilitatea pistei și nu au intervenit în activitatea de curățare a pistei de către aeroport. La ora 7,52, controlorii de trafic aerian ROMATSA au informat piloții aeronavei care executau manevra de apropiere că pista este contaminată cu zăpadă umedă de 3 milimetri și are un coeficient de frânare mediu. La ora 8,00, aeronava Blue Air a aterizat", se menționează în comunicat.

ROMATSA subliniază că nu are niciun fel de atribuții în ceea ce privește curățarea pistei și nici stabilirea stării acesteia.

"ROMATSA primește informațiile privind starea pistei de la aeroport și le comunică piloților", a punctat instituția.

Citeşte şi: Procurorii au deschis un dosar în legătură cu avionul care a ieşit de pe pistă la Cluj-Napoca

Un avion aparținând companiei aeriene Blue Air care efectua o cursă charter de la București către Barcelona, cu escală la Cluj, și avea peste 100 de pasageri la bord, a ieșit joi de pe pista Aeroportului Internațional 'Avram Iancu' Cluj în timpul manevrelor de aterizare. Potrivit reprezentanților aeroportului, nu au existat victime și nimeni nu a fost rănit.

Procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Cluj au deschis joi un dosar în care se cercetează împrejurările în care un aeronava a ieșit de pe pista Aeroportului Cluj-Napoca.

Directorul aeroportului clujean, David Ciceo, a confirmat faptul că un procuror a solicitat o serie de informații, adăugând că e o procedură normală în astfel de incidente.

'Considerăm că este o procedură normală să se autosesizeze în cazul acestui incident și în acest caz o să sprijinim cu toate datele cercetările care se vor efectua. Cu ocazia incidentului a fost un domn procuror de la Cluj pentru primele informații. Este o procedură normală în cazul unui incident', a menționat Ciceo.

Evenimentul este investigat și de o comisie a Centrului de Investigații și Analiză pentru Siguranța Aviației Civile /CIAS/, care s-a deplasat joi la locul producerii incidentului. CIAS a notificat Statele Unite ale Americii prin NTSB (ca stat proiectant și stat de fabricație al aeronavei), Agenția Europeană pentru Siguranță în Aviație (EASA), Organizația Internațională a Aviației Civile (ICAO) și Direcția Generală pentru Mobilitate și Transport (DG-MOVE).

Compania aeriană Blue Air a afirmat într-un comunicat că aderența pe pista de aterizare a aeroportului din Cluj-Napoca nu a fost suficient de mare, ceea ce a făcut ca avionul să alunece circa 10 metri în afara pistei, iar comandantul aeronavei nu a solicitat aterizarea de urgență cauzată de lipsa carburantului.

Potrivit operatorului aerian, 'în faza finala de frânare din cadrul procedurii de aterizare, comandantul aeronavei a observat că aderența pe pista de aterizare nu este suficient de mare pentru a permite oprirea în limitele pistei de aterizare, avionul alunecând circa 10 metri în afara pistei'.

'Conform buletinului meteo transmis de către Romatsa (informatii preluate de la reprezentanții aeroportului Cluj) la ora 7,30, frânarea pe pista de aterizare era medie spre bună, existând depuneri de zăpadă. În aceste condiții, conform manualului de operare al aeronavei, aterizarea și frânarea se pot efectua în siguranță. Ulterior aterizării, un nou buletin meteo a fost emis, buletin în care condițiile meteo descrise erau: acoperire până la 100% a suprafeței pistei cu zăpadă udă și condiții de frânare medii. Pentru a elimina speculațiile apărute cu privire la carburantul existent la bordul aeronavei, dorim să menționăm că exista suficient combustibil în momentul aterizării, în conformitate cu reglementările în vigoare și respingem ferm afirmațiile conform cărora ar fi fost o aterizare de urgență cauzată de lipsa carburantului. Întărim acest lucru și prin faptul ca, în niciun moment, comandantul nu a solicitat aterizarea de urgență', notează Blue Air.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ