Un avion al companiei Blue Air a ieşit de pe pistă la Cluj-Napoca

| 07 ian, 09:05

Un avion al unei companii low cost a ieşit de pe pista aeroportului din Cluj-Napoca la aterizare. În aeronavă se aflau în jur de 100 de pasageri, niciunul nu a fost rănit.

UPDATE 14.15 Jurnalistul Ciprian Bălţoiu prezintă dovezi că avionul s-a întârtit de câteva ori în jurul aeroportului, înainte de decolare. Acesta susţine că pista a fost deszăpezită iar incidentul a survenit ca urmare a altui motiv. "E vorba de pregatirea frânării... Se face conformă datelor primite de la sol. Se pare că între ce se aşteptau piloţii şi ce a fost la sol a fost o diferenţă", a scris Bălţoiu pe contul său de Facebook.

 

 

UPDATE 13.34. O aeronavă Wizz Air survolează aeroportul din Cluj de mai mult de o oră pentru că nu poate ateriza, informează antena3.ro. Aeroportul Avram Iancu din Cluj este închis.

UPDATE 12.40. Directorul Aeroportului din Cluj, David Ciceo, susţine că, joi dimineaţă, când ningea, condiţiile de aterizare pe aeroport erau corespunzătoare şi că piloţii avionului care a ieşit de pe pistă le cunoşteau, adăugând că aceştia ar fi cerut să aterizeze întrucât nu mai aveau combustibil suficient.

David Ciceo a declarat, joi, presei, că pe Aeroportul Internaţional "Avram Iancu" din Cluj condiţiile de aterizare erau bune. Oficialii Blue Air au susţinut că aderența pe pista de aterizare a aeroportului nu a fost suficient de mare, ceea ce a făcut ca avionul să alunece circa 10 metri în afara pistei. În plus, mai spun reprezentanţii Blue Air, comandantul aeronavei nu a solicitat aterizarea de urgență cauzată de lipsa carburantului.

"Avionul a ieşit de pe pistă pe o distanţă de circa 20 de metri. Condiţiile de aterizare pe aeroportul clujean erau bune, iar piloţii cunoşteau aceste condiţii. S-au luat măsuri conform standardelor internaţionale. Au ieşit de pe pistă ca să poată ateriza, dar condiţiile erau corespunzătoare. Era o frânare 3, în condiţiile în care frânare 1 înseamnă cea mai slabă, iar 5 cea mai bună. În condiţii de ninsoare, erau condiţii corespunzătoare de aterizare. Vizibilitatea era corespunzătoare pentru aterizarea pe aeroportul clujean, în cursul dimineţii, înainte de sosirea cursei Blue Air, au mai fost operate zboruri pe aeroportul clujean fără nicio problemă", a spus Ciceo.

Întrebat dacă piloţii ar fi solicitat turnului de control să aterizeze pentru că aeronava nu mai avea combustibil suficient, Ciceo a confirmat această solicitare şi a precizat că, în acel moment, utilajele aeroportului deszăpezeau, dar condiţiile de aterizare erau bune.

Directorul Aeroportului Internaţional "Avram Iancu" a spus că traficul aerian ar putea să fie reluat în jurul orei 14.00, după ce avionul de tip Airbus 737 al companiei Blue Air va fi adus de la capătul pistei pe platformă.

 

 

UPDATE 12.21 Aderența pe pista de aterizare a aeroportului din Cluj-Napoca nu a fost suficient de mare, ceea ce a făcut ca avionul să alunece circa 10 metri în afara pistei, iar comandantul aeronavei nu a solicitat aterizarea de urgență cauzată de lipsa carburantului, precizează, joi, într-un comunicat de presă, compania aeriană Blue Air.

Potrivit operatorului aerian, 'în faza finala de frânare din cadrul procedurii de aterizare, comandantul aeronavei a observat că aderența pe pista de aterizare nu este suficient de mare pentru a permite oprirea în limitele pistei de aterizare, avionul alunecând circa 10 metri în afara pistei'.

'Conform buletinului meteo transmis de către Romatsa (informatii preluate de la reprezentanții aeroportului Cluj) la ora 7,30, frânarea pe pista de aterizare era medie spre bună, existând depuneri de zăpadă. În aceste condiții, conform manualului de operare al aeronavei, aterizarea și frânarea se pot efectua în siguranță. Ulterior aterizării, un nou buletin meteo a fost emis, buletin în care condițiile meteo descrise erau: acoperire până la 100% a suprafeței pistei cu zăpadă udă și condiții de frânare medii. Pentru a elimina speculațiile apărute cu privire la carburantul existent la bordul aeronavei, dorim să menționăm că exista suficient combustibil în momentul aterizării, în conformitate cu reglementările în vigoare și respingem ferm afirmațiile conform cărora ar fi fost o aterizare de urgență cauzată de lipsa carburantului. Întărim acest lucru și prin faptul ca, în niciun moment, comandantul nu a solicitat aterizarea de urgență', notează Blue Air.

În ceea ce privește cei 110 pasageri care au venit de la București împreună cu cei 45 de pasageri care urmau să se îmbarce de la Cluj, aceștia fiind transferați în acest moment către Sibiu de unde o altă aeronavă a companiei îi va prelua și transporta către Barcelona. Toți pasagerii au avut asigurată masa și băuturi pe întreaga perioadă de așteptare.

 

UPDATE 12.09 Un număr de aproximativ 50 de pasageri din avionul Blue Air care a ieșit de pe pistă la Cluj-Napoca sunt transportați la Sibiu, cu autocarele, pentru a se îmbarca într-o altă aeronavă cu destinația Barcelona, a declarat Nicoleta Boborodea, purtătoarea de cuvânt a aeroportului.

"În jur de 50 de pasageri din Cluj sunt așteptați să sosească la Sibiu. Aceștia se vor îmbarca în aeronava care urmează să vină de la București și vor pleca la Barcelona", a explicat Nicoleta Boborodea.

Potrivit informațiilor primite de la Aeroportul Internațional din Sibiu, aeronava Blue Air care urmează să-i transporte pe cei 50 de pasageri din Cluj-Napoca la Barcelona a decolat deja de la București, având la bord în jur de 100 de pasageri. Aeronava Blue Air de la București este așteptată să aterizeze la Sibiu la ora 12.10. Acest avion va decola de la Sibiu, după ce preia pasagerii din Cluj-Napoca.

UPDATE 11.13 Două aeronave care ar fi trebuit să aterizeze joi, la Cluj-Napoca, au ajuns pe Aeroportul Internațional din Sibiu, unde traficul aerian nu este afectat de ninsoare, a declarat Nicoleta Boborodea, purtătoarea de cuvânt a aeroportului.

"La Sibiu, Aeroportul operează în condiții de iarnă. Avem echipamente, utilaje și personal ca să facem față. Noi am primit și două aeronave care trebuiau să aterizeze la Cluj. Traficul nostru nu este afectat de condițiile meteo", a explicat Nicoleta Boborodea.

Prima aeronavă programată să sosească, potrivit graficului, joi, la Sibiu, este cursa de la Munchen (Germania), la ora 13.10. Primul avion pregătit să decoleze joi, la Sibiu, este cel de la ora 13.45, care pleacă la Londra.

UPDATE 11.00 Aeroportul Internaţional „Aram Iancu” din Cluj a fost închis. Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Cluj Călin Tuluc a declarat că aeroportul ar putea rămâne închis câteva ore, până se va verifica incidentul. „Aeroportul clujean este închis, se fac verificări privind incidentul care a avut loc. Această închidere ar putea dura câteva ore”, a anunțat Tuluc.

UPDATE 10.45 Unul dintre pasagerii avionului care a ieşit, joi, de pe pista Aeroportului Internaţional "Avram Iancu" din Cluj, la aterizare, contrazice declarațiile făcute de directorul aeroportului din Cluj-Napoca, David Ciceo. Pasagerul a susținut, în cadrul unei intervenții telefonice la Realitatea TV, că este o minciună informația avansată potrivit căreia pista ar fi fost deszăpezită și acuză autoritățile că nu și-au făcut treaba.

"O mare minciună! Era zăpadă de jumătate de metru când m-am dat jos din avion. Pista nu a fost deszăpezită, iar comandamentul aeronavei a avut intuiția de a întoarce aeronava și de a nu crea o tragedie. Autoritățile nu și-au făcut treaba. Zăpadă a fost pe toată pista pentru că comandantul a încercat să calce frâna și nu a putut (...) dacă comandantul călca frâna brusc, vă dați seama ce tragedie s-ar fi întâmplat. Mulțumim lui Dumnezeu că am scăpat teferi!", a declarat pasagerul.

UPDATE 10.36 Centrul de Investigații și Analiză pentru Siguranța Aviației Civile (CIAS) a demarat o anchetă în cazul incidentului produs joi dimineață pe aeroportul din Cluj-Napoca.

'Aeronava care efectua zborul de tip charter numărul OB 9301 pe ruta Otopeni — Cluj — Barcelona la aterizarea la Cluj a întâmpinat un incident minor, depășind suprafața pistei cu aproximativ 5-10 metri. La bord se aflau 110 pasageri și 6 membri ai echipajului. Toți pasagerii au fost debarcați în condiții normale, aceștia fiind transferați în terminalul de plecări, unde primesc suport din partea companiei și a aeroportului. A fost deschisă o anchetă de către CIAS (Centrul de Investigații și Analiză pentru Siguranța Aviației Civile)', a precizat compania aeriană Blue Air.

Conform sursei citate, 'aterizarea s-a efectuat în condiții meteo dificile, ninsoare și zăpadă depusă pe suprafața pistei de aterizare, dar conform buletinelor meteo transmise de turn în limitele admise pentru operare, inclusiv coeficientul de frânare declarat de către aeroport'.

 

 

Un avion al companiei Blue Air a ieşit de pe pistă în momentul aterizării pe aeroportul din Cluj. La bordul aeronavei se aflau 116 pasageri.

Aeronava nu a fost avariată, însă aeroportul a fost închis până la mutarea avionului din locul în care a ajuns ca urmare a derapării.

Conform datelor furnizate de reprezentanții aeroportului, condiţiile de aterizare erau bune şi încă nu se ştie cauza incidentului, cu toate că pista era acoperită cu zăpadă, aşa cum se vede în fotografiile trimise de un pasager al aeronavei către România TV.

 

Aeronava zbura de la Bucureşti la Barcelona și a aterizat la Cluj-Napoca puţin după ora 8.00. Aceasta nu a mai putut fi controlată la aterizare astfel, a ieşit de pe pista care are 2.100 de metri.

Incidentul a fost confirmat de directorul aeroportului din Cluj Napoca, David Ciceo.

Fratele unuia dintre pasagerii din avion dă vina pe autorităţi pentru incident. "Din cauza nepasarii autoritatilor s-a intamplat ce s-a intamplat, din cauza nedeszapezirii pistei. Fiind zapada prea mare, pilotul a vazut ca nu se opreste avionul si au ajuns pe camp. Oamenii s-au speriat, acum asteapta sa vada daca ii ia alta aeronava".

David Ciceo, directorul aeroportului din Cluj, David Ciceo, a declarat la România TV, că aeronava nu a fost avariată. Condiţiile de aterizare erau bune, a precizat oficialul aeroportului, adăugând că se iau masuri pentru scoaterea aeronavei şi redeschiderea aeroportului.

„Pasagerii au fost debarcati, sunt acum in aeroport. Pista era buna, franarea era 3, la 1 si 2 este interzisa aterizarea. Ministerul Transporturilor va face o investigatie. Avionul a ieşit de pe pistă aproximativ 20 de metri. Aeroportul este inchis pana vom scoate aeronava. Va dura maximum 3 ore. In acest timp avem 2 zboruri ale companiei Tarom de la Bucuresti, dar vor fi intarzieri”, a explicat David Ciceo.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
07 ian, 11:43
Adelina
CURAJ..CASTIGA ACUM
VREI SA CASTIGI?Nu stii?Nu trebuie experinta si studii,se invata.In fata calculatorului, este simplu,usor si relaxant.Este un"PROIECT",este nevoie de colaboratori foarte seriosi si oferta este valabila pentru toata tara.Fii curios si cere detalii la adresa de email:[email protected]

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ