Statul ia 200 milioane dolari dintr-un pachet de acţiuni Rompetrol

| 08 mai, 2013

Statul va încasa 200 milioane dolari prin răscumpărarea, de către compania de stat KazMunaiGaz din Kazahstan, a unui pachet de 28% din acţiunile Rompetrol Rafinare, operaţiune avizată astăzi în şedinţa Guvernului.

Plata va fi efectuată în baza unui memorandum încheiat în luna februarie de grupul Rompetrol cu Oficiul Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie (OPSPI).

La cotaţia bursieră de la acel moment, pachetul de 28% din acţiuni valora 136,8 milioane dolari, iar în prezent este cotat la 180 milioane dolari.

Întregul pachet de acţiuni pe care statul îl deţine la Rompetrol Rafinare, reprezentând 44,69% din totalul titlurilor, era cotat pe bursă la 218,5 milioane de dolari în luna februarie, în timp ce la valoarea de miercuri a acţiunii este evaluat la 288,4 milioane de dolari.

Grupul Rompetrol, deţinut de KazMunaiGaz, a anunţat, în luna februarie, că a încheiat un memorandum cu Oficiul Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie (OPSPI) prin care s-a angajat că va răscumpăra o parte din acţiunile statului la compania Rompetrol Rafinare, care face parte din grup.

În 2003, Guvernul a transformat în obligaţiuni cu o maturitate de şapte ani restanţele bugetare ale Rompetrol existente la 30 septembrie 2003, în valoare de 603 milioane de dolari, inclusiv dobânzi şi penalităţi.

Scadenţa răscumpărării obligaţiunilor a fost 30 septembrie 2010, dar până la acea dată Rompetrol Rafinare a răscumpărat obligaţiuni în valoare de numai 71 milioane dolari. Valoarea totală a dobânzilor plătite de companie în perioada 2003-2010 în contul emisiunii de obligaţiuni este de peste 250 milioane dolari.

Grupul Rompetrol, înregistrat în Olanda, are 45,85% din capitalul Rompetrol Rafinare. În urma conversiei obligaţiunilor, statul român, prin Ministerul Economiei, a devenit în 2010 acţionar al Rompetrol Rafinare, cu o participaţie de 44,69%, respectiv 19,7 miliarde de acţiuni.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ