Să nu mințim domnule președinte. Când și cum a căzut proiectul Nabucco

| 09 oct, 2013

Traian Băsescu a fost ani de zile un susținător al proiectului Nabucco. Până la urmă  eșecul proiectului este, mai degrabă, eșecul său personal, pe care l-a exprimat, din păcate pentru credibilitatea externă a României, de o manieră revanșardă și fără legătură cu realitatea.

Nu am de gând să comentez foarte mult declarațiile de ieri ale președintelui. Ele se încadreaza în tipul obișnuit al ieșilor președintelui – atac pe toată linia. Totuși, nu pot să nu remarc faptul că există cel puțin o temă în care președintele a sărit calul, mințind cu privire la soarta unui proiect energetic foarte important.

Nici mai mult, nici mai puțin, Traian Băsescu a susținut că proiectul Nabucco a picat din cauza sau datorită vizitei lui Victor Ponta în Azerbaidjan. Evident că un astfel de mesaj nu doar că reprezintă o gogomănie de care râd amar probabil toate statele care și-au dorit acest proiect, dar și o minciună în raport cu declarațiile anterioare făcute chiar de Traian Băsescu pe subiect.

- Informația privind eșecul proiectului Nabucco a apărut pe 26 iunie, confirmată în aceeași zi de grupul austriac OMV, premierul României mergând în vizita din Azerbaidjan o zi mai tărziu. Nabucco a picat deoarece consorţiul care operează exploatarea gazeiferă Şah Deniz (Azerbaijan) a selectat o altă rută de export către Europa. Eventual, Băsescu îl putea acuza pe Ponta că nu a făcut imposibilul – respectiv să convingă partea azeră să susțină Nabucco în condițiile unei alte decizii luate și
comunicate.

- Poate Băsescu își amintește totuși că, deși Nabucco a căzut atunci, premierul a obținut promisiunea unor proiecte energetice comune cu azerii, inclusiv o anumită legătură cu TAP, proiectul câștigător.

- În data de 28 iulie, președintele României acuza, la finalul Consiliului European, de o manieră fără menajemente faptul că partenerii din Consiliu se fac direct vinovați de eșecul Nabucco. "Am felicitat Italia si Grecia că trece TAP-ul pe teritoriul lor, exprimand regretul ca un proiect care nu a fost proiect european - nu a fost atat de sustinut de europeni - si in care actionarii principali sunt doua companii din afara UE - una elvetiana si una norvegiana- au castigat in favoarea proiectului TAP si in defavoarea proiectului Nabucco, care era format exclusiv din state si companii ale UE", declara Băsescu la finalul reuniunii Consiliului.

- Și de altfel, această poziție a președintelui nu s-a schimbat până marți seara, atunci când am aflat cu surprindere că Victor Ponta, personal, este vinovat de eșecul unui proiect care implica OMV (Austria), Transgaz , BEH (Bulgaria), MOL (Ungaria), BOTAS (Turcia) şi GDF Suez (Franţa), ceea ce ridică cota ridicolului afirmațiilor președintelui.

Traian Băsescu a fost ani de zile un susținător al proiectului Nabucco. Până la urmă  eșecul proiectului este, mai degrabă, eșecul său personal, pe care l-a exprimat, din păcate pentru credibilitatea externă a României, de o manieră revanșardă și fără legătură cu realitatea.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

2 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
09 oct, 2013
Marius Oltean
cel mai mare excroc TRAIAN
09 oct, 2013
Stefan
Nesiguranta?
Domnule Ziarist,Imi place sa cred ca folosirea in aceeasi propozitie ,atit a prepozitiei " datorita" cit si a locutiunii prepozitionale "din cauza" nu-isi are rostul si tine de nesiguranta abordarii limbii romane.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ