Săptămâna Mare, obiceiuri şi tradiţii de Paşti

| 06 apr, 10:56

De astăzi începe Săptămâna Patimilor, iar prima zi din această săptămână poartă numele de Sfânta și Marea Luni. În această seară, ca și în celelalte patru seri ale Săptămânii Patimilor vor fi deniile.

 

 

Deniile se săvârșesc începând cu seară Floriilor, până în Vinerea Mare, când se cântă Prohodul Domnului. Cuvântul "denie" vine de la slavonescul "vdenie" și înseamnă priveghere sau slujbă nocturnă. În Transilvania, întâlnim cuvântul "straste" pentru denii. Acest termen are semnificația de "patimă". Expresia "a merge în strasti" însemna "a merge la denii".

Luni, în Săptămâna Sfintelor Pătimiri, Biserică ne aduce aminte de Patriarhul Iosif care a fost vândut de frații săi în Egipt. El este o preinchipuire a lui Hristos, vândut de Iuda.

Tot în timpul deniei de luni se face pomenirea smochinului neroditor, blestemat de Hristos să se usuce pentru că nu avea rod. E o pildă data omului, din care trebuie să retina, că Dumnezeu este atât iubire cât și dreptate. Deci, la judecată de apoi, El nu doar va răsplăti, ci va și pedepsi pe cei ce nu au rodit.

Sărbători religioase în ziua de 6 aprilie

Ortodoxe
Sfânta și Marea Luni (Denie); Sf. Sfințit Mc. Irineu, episcop de Sirmium; Sf. Ier. Eutihie, patriarhul Constantinopolului,; Sf. Cuv. Grigorie Sinaitul și Platonida

Greco-catolice
Sf. aep. Eutichie; Sf. ep. m. Irineu de Sirmium. Începe Săptămâna Mare

Romano-catolice
Sf. Eutihie, patriarhul Constantinopolului

 

Citeşte şi: PROGNOZA METEO. Vreme deosebit de rece în următoarele zile. Cum va fi în ziua de PAŞTE

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ