Scandalul scumpirii alimentelor a ajuns în Parlament

| 28 apr, 15:17

Comisia de Agricultură discută la această oră cu reprezentanții retailerilor cu privire la creșterea bruscă a prețurilor la produsele alimentare, după ce Guvernul a anunțat scăderea TVA-ului la 9% la această categorie de produse.

Stelian Dolha, deputat PNL și membru al Comisiei de Agricultură, a declarat că românii s-au speriat de creșterea bruscă a prețurilor, însă cu cât vor avea mai mulți în buzunar, cu atât își vor permite să cumpere mai mult.

„Nici nu a apucat bine să se termine declarația cu scăderea TVA la produsele de bază la 9%, că deja în anumite lanțuri de magazine s-a operat scumpirea. Cu cât românii o să aibă mai mulți bani în buzunar cu atât o să își permită să cumpere mai mult, or în momentul în care creștere asta de preț s-a făcut dintr-odată, eu cred că chiar i-a speriat”, a declarat Dolha.

Totodată, deputatul PSD Ioan Dârzu a declarat că reducerea TVA la produsele de bază trebuie să fie în favoarea tuturor.

„Ceea ce se va întâmpla în România nu s-a mai întâmplat de 25 de ani. O reducere a TVA la produsele de bază trebuie să fie în favoarea tuturor, atât a procesatorilor, a comercianților, cât și a consumatorilor. Nu există niciun argument pentru această creștere de prețuri”, a declarat social-democratul.

Unii reprezentanţi ai retailerilor au declarat însă fără nicio reţinere în comisie că nu au avut la raft vreo modificare de preţ şi că nimeni nu e nebun să facă o asemenea creștere. Dezbaterile din Comisia de Agricultură au pornit după ce B1 TV a făcut o anchetă privind boom-ul preţurilor din hypermarketuri la scurt timp după ce măsura reducerii TVA-lui la 9% a fost anunţată.

Zile la rând, postul nostru a analizat preţurile practicate de aceştia comparativ cu cele de acum 2 săptămâni, iar rezultatele sunt uluitoare. Majorările sunt, la unele produse, chiar si cu 30 la suta.

Spre exemplu, un litru de lapte, pe 7 aprilie, când a fost anunțată măsura, costa 2,79 de lei. În doar câteva zile, prețul a crescut la..3, 62 de lei. Sau chiar mai mult, în alte doua hipermarket-uri, la 3, 68 de lei, care au urmat exemplul scumpirilor.

Scumpirile au continut si la alte produse. De exemplu, dacă în data de 7 aprilie, preţul pentru 1 kg de pulpă de porc fără os era de aprope 14 lei, acum, preţul a ajuns la 18 lei. Ouale, faina s-au scumpit şi ele.

La fel s-a intanmplat și cu legumele. Ardeiul gras roșu cu prețul mărit fața de 7 aprilie, acum se vinde cu aproape 17 lei în cel puțin 2 rețele de hipermaketuri.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ