Şefa misiunii FMI în România: 'Suntem optimişti, dar precauţi'

| 04 feb, 2014

Şefa misiunii FMI în România, Andrea Schaechter, a declarat că Fondul este ''optimist, dar precaut'' în ceea ce priveşte relaţia cu România.

''Scăderea inflaţiei poate fi explicată printr-un an agricol bun, dar şi prin reducerea TVA la pâine şi alte produse de bază. Suntem optimişti că România va continua performanţa foarte bună în ceea ce priveşte exporturile. Estimam o creştere a cererii interne. Una dintre priorităţi este legată de dezvoltarea infrastructurii. O absorbţie rapidă a fodurilor europene poate da la rândul ei un impuls creşterii. Ratele la care se împrumută România au scăzut la nivele istorice. Suntem optimişti într-un mod moderat ca de anul viitor şi creditarea va creşte. Un alt set de factori care pot ajuta este creşterea salariului minim, a pensiei şi un grad de încredere mai ridica. Estimăm o creştere de până la 1,5% a deficitului de cont curent, pe masură ce cererea internă va creşte. În a doua jumătate a anului, inflaţia va urca în partea superioară a intervalului ţintit de BNR, din cauza volatilităţii unor preţuri. Din cele 5 ţinte orientative, 4 au fost respectate, singura ratată fiind ţinta privind arieratele întreprinderilor de stat. Deficienţele din sistem arata că statul încă nu îşi plăteşte facturile la timp, ceea ce daunează activităţii economice'', a mai spus Andrea Schaechter.

Declaraţiile au fost făcute în cadrul unei conferinţe de presă la sediul BNR.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ