Gabriela Firea: Ambiţiile lui Traian Băsescu pun în pericol relaţia României cu FMI

| 04 feb, 2014

Ambiţiile preşedintelui Traian Băsescu pun în pericol relaţia României cu FMI, susţine senatorul PSD Gabriela Firea, potrivit unui comunicat de presă.

'Ambiţia preşedintelui de a fi el cel care decide cum să se facă bugetul este ilegitimă. Semnătura pe care ar trebui s-o pună pe documentele referitoare la Acordul cu FMI nu are putere de decizie, ci doar de formalizare a deciziilor luate de guvern. Ştim că nu suportă acest gând. Dar în decembrie va scăpa de coşmar! În al doilea rând, relaţia cu FMI a fost, în ultimii ani, un reper major al politicilor economice ale guvernului. Toate măsurile care s-au luat, sau care nu s-au luat, au fost discutate şi negociate cu delegaţia FMI. Pe de o parte, acest lucru a reprezentat o constrângere pentru guvern, dar şi o portiţă de scăpare în situaţii mai delicate. Toate lucrurile pe care nu le-au putut face fostele guverne au fost puse în cârca FMI. În momentul de faţă, s-a schimbat radical paradigma. Fondul Monetar Internaţional nu mai este un profesor aspru pentru guvern, ci un partener de dialog', afirmă Firea.

Ea mai susţine că preşedintele Băsescu este dezamăgit de faptul că FMI nu invalidează politica economică a guvernului USL şi îl acuză că încearcă 'să preia abuziv rolul de cenzor al executivului'.

Senatorul PSD aminteşte faptul că la întâlnirea cu delegaţia FMI Băsescu a ţinut să sublinieze din nou că nu susţine introducerea unei accize suplimentare pentru benzină şi motorină deoarece nu o consideră necesară, cheltuielile bugetare putând fi acoperite fără aplicarea acestei accize.

'Mai mult, preşedintele Băsescu a spus că nu semnează scrisoarea de intenţie, ceea ce va provoca disfuncţionalităţi majore în relaţia cu organismele financiare internaţionale. (...) În primul rând, vedem cu toţii că preşedintele nu s-a împăcat, nici după mai bine de un an de zile de la alegerile din 2012, cu ideea că cetăţenii au ales altă cale decât cea pe care le-a arătat-o el în legislatura precedentă. La Palatul Victoria se află un guvern care nu are niciun motiv să asculte şi să-i îndeplinească dorinţele. Au făcut aşa guvernele Boc şi Ungureanu, ştim bine cu ce rezultate şi consecinţe', mai spune Firea.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ