Firea (PSD): Avocatul Poporului semnalează nelegalitatea suspendării pensiei în caz de cumul cu salariul

| 11 feb, 2014

Senatorul PSD Gabriela Firea consideră că interdicţia de a cumula pensia cu salariul este o nedreptate flagrantă, punctând că Avocatul Poporului a semnalat în raportul său pe anul 2013 nelegalitatea unei astfel de măsuri.

'În Raportul pe anul 2013 al Avocatului Poporului, în cadrul secţiunii a 4-a, 'Drepturile pensionarilor', sunt enumerate criticile la adresa legislaţiei cuprinse în petiţiile adresate acestei instituţii, precum şi actele normative vizate de aceste critici. La loc de cinste regăsim 'suspendarea nelegală a drepturilor de pensie' prin Legea 329/2009, act normativ prin care guvernul Boc a instituit măsuri de raţionalizare a cheltuielilor publice', a afirmat Firea într-o declaraţie politică transmisă, marţi, Agerpres.

Potrivit senatorului PSD, printre propunerile de amendare a cadrului legislativ care a generat nemulţumiri, raportul menţionează abrogarea capitolului IV - Măsuri privind regimul cumulului pensiilor cu veniturile salariale, în scopul reducerii cheltuielilor bugetare din Legea 329/ 2009, fiind propus un impozit suplimentar sau reţinerea părţii din pensie care depăşeşte salariul mediu brut la nivel naţional.

Gabriela Firea precizează că Raportul anual al Avocatului Poporului este un document care ajunge pe masa celor doi preşedinţi ai Camerelor Parlamentului, care 'iau la cunoştinţă de nemulţumirile cetăţenilor, exprimate în mod sintetic şi trecute prin filtrul unei instituţii care certifică şi dă un plus de forţă argumentelor prezentate'.

'Acceptarea, într-un asemenea document, a termenului de 'nelegală' în raport cu suspendarea drepturilor de pensie, împreună cu două variante de îndreptare a acestei situaţii, certifică necesitatea obiectivă de modificare a capitolului IV din Legea 329/2009', a adăugat Firea.

Ea aminteşte că în declaraţiile politice făcute anul trecut pe această temă a subliniat că 'interdicţia de a cumula pensia cu salariul este o nedreptate flagrantă, făcută de un guvern orientat exclusiv către cifrele statistice şi nu către oameni'.

'Stă în puterea noastră să îndreptăm această nedreptate, aşa cum am îndreptat atâtea alte lucruri greşite făcute în guvernarea anterioară', a evidenţiat Firea în declaraţia politică.

Senatorul explică că proiectul iniţiat de parlamentarii USL privind abrogarea prevederilor capitolului IV al Legii 329/2009 a fost retrimis în 5 noiembrie 2013 de plenul Camerei Deputaţilor la comisiile de specialitate, după ce acestea întocmiseră iniţial raport de respingere, preluând argumentele din avizul negativ dat de guvernul Boc în 2012.

'Retrimiterea la comisii poate fi interpretată ca o exprimare a voinţei politice a majorităţii parlamentare de a rezolva favorabil această problemă. Ceea ce, dată fiind şi poziţia Avocatului Poporului, este singura opţiune rezonabilă pe care o are Uniunea Social Liberală', a subliniat Firea.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ