Gabriela Firea: Constituţia trebuie să prevadă o procedură clară de desemnare a premierului

| 18 feb, 2014

Senatorul PSD Gabriela Firea consideră că este necesar ca procedura prin care preşedintele desemnează premierul să fie mai clar desemnată în Constituţie, precizând că, din punct de vedere politic, 'ar fi o eroare gravă să păstrăm în continuare ambiguităţile actualei Constituţii în această materie'.

Gabriela Firea face referire la faptul că judecătorii Curţii Constituţionale au declarat, duminică, neconstituţionale modificările operate articolului 103 din legea fundamentală, în sensul că 'Preşedintele îl desemnează drept candidat pentru funcţia de prim-ministru pe reprezentantul propus de partidul politic, respectiv de alianţa politică participante la alegeri care au obţinut cel mai mare număr de mandate parlamentare, potrivit rezultatului oficial al alegerilor. În cazul în care există mai multe formaţiuni politice care au participat la alegeri şi care au obţinut acelaşi număr de mandate, preşedintele îl desemnează drept candidat pentru funcţia de prim-ministru pe reprezentantul propus de partidul politic, respectiv alianţa politică participante la alegeri, care au obţinut cel mai mare număr de voturi, potrivit rezultatului oficial al alegerilor' (alin.1).

'Cu alte cuvinte, s-a intenţionat introducerea unei proceduri de desemnare a premierului lipsită de orice echivoc. În Constituţia actuală, preşedintele are puteri depline în a nominaliza candidatul de prim-ministru, fără a fi obligat formal să ţină cont de rezultatul alegerilor, câtă vreme trebuie doar să se consulte cu partidul care are majoritatea absolută în Parlament ori, dacă nu există o asemenea majoritate, cu partidele reprezentate în Parlament', spune Gabriela Firea, potrivit unui comunicat de presă.

Firea adaugă că în situaţia în care propunerea USL de modificare a acestui articol constituţional 'nu este cea mai fericită din punct de vedere juridic', atunci ar trebui găsită o altă variantă 'care să nu-i mai ofere preşedintelui tentaţia şi ocazia de a se implica nemijlocit în negocieri partizane cu privire la alcătuirea majorităţilor parlamentare'.

'Necesitatea stipulării în legea supremă a unei proceduri clare de desemnare a premierului, previzibilă în raport cu rezultatul alegerilor, rezidă nu doar din teama, justificată sau nu, că în viitor s-ar putea să apară probleme, ci din experienţele, pe cât de clare, pe atât de nefericite, pe care le-am avut în ultimii ani. (...) Să le lăsăm partidelor libertatea, dar şi responsabilitatea deciziei de a pune în practică mandatul primit în urma votului cetăţenilor', spune senatorul social-democrat.

Potrivit minutei încheiate în urma şedinţei Curţii Constituţionale din 16 februarie, modificările aduse art.103 alin.(1) şi (3) din Constituţie, precum şi completarea art.103 din Constituţie cu trei noi alineate, referitoare la modalitatea de desemnare de către Preşedintele României a candidatului la funcţia de prim-ministru, au fost declarate neconstituţionale.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ