Şeful comisiei de pneumologie: În fiecare oră cinci români mor din cauza fumatului

| 22 oct, 2014

Sistemul public de sănătate a plătit 1.251.716.122 lei în 2012 pentru afecţiunile cauzate de fumat şi a colectat din taxa pe viciu 1.139.293.773 lei, ceea ce înseamnă un 'deficit' de peste 100 milioane lei, a declarat miercuri, într-o conferinţă de presă, dr. Magdalena Ciobanu, expert în Ministerul Sănătăţii pentru controlul tutunului.

"Rezultatele arată că, la nivelul anului 2012, sistemul public de sănătate a plătit 1,2 miliarde lei drept cheltuieli totale atribuibile fumatului. Dacă ne raportăm la suma totală plătită pentru cele patru categorii de boli asociate fumatului (4.316.325.217,4 lei), fumatul este responsabil pentru 27,8% din aceste cheltuieli. Sursele de finanţare a sistemului sanitar au fost Fondul Naţional Unic al Asigurărilor Sociale de Sănătate şi bugetul Ministerului Sănătăţii constituit din fonduri din bugetul de stat şi din venituri proprii, aşa-zisa 'taxă pe viciu'. În anul 2012, cheltuielile totale pentru sănătate au fost în valoare de 22.075.623.000 lei, din care suma cheltuită din cauza fumatului reprezintă 5,7%', a explicat expertul, conform Agerpres.

Potrivit acesteia, există o mai mare înţelegere a modalităţilor eficiente de reducere a costurilor economice şi de sănătate publică asociate consumului de tutun, obiectiv care poate fi atins prin politicile de control bazate pe dovezi ştiinţifice şi pe experienţa altor ţări, propuse de Organizaţia Mondială a Sănătăţii.

"Creşterea preţului ţigărilor prin creşterea taxării, crearea spaţiilor publice fără fum de tutun prin interzicerea fumatului în aceste zone, interzicerea publicităţii şi promovării produselor din tutun concomitent cu oferirea de sprijin celor care doresc să renunţe la fumat sunt printre cele mai eficiente măsuri pentru a reduce consumul de tutun şi consecinţele lui pentru sănătate şi economie', a afirmat Magdalena Ciobanu.

Acelaşi studiu arată că numărul de cazuri spitalizate în 2012 pentru toate cele patru categorii de boli atribuibile fumatului a fost de 1.892.323, dintre care 550.142 au fost cauzate direct de fumat.

Şeful comisiei de pneumologie a Ministerului Sănătăţii, prof. dr. Miron Bogdan, preşedinte al Fundaţiei Medicale Pneuma, a semnalat că în fiecare oră cinci români mor din cauza fumatului.

El a spus că 42.022 de persoane au murit din cauza afecţiunilor provocate de fumat în 2012, ceea ce înseamnă o creştere cu 25% faţă de anul 2005, când au murit din aceeaşi cauză 33.000 de persoane.

'Românii, din punct de vedere cardiovascular epidemiologic, o duc din ce în ce mai rău. Numărul total de decese prin boli cardiovasculare în România în 2010 a fost de 26.432. În anul 2012 au avut cancer pulmonar 9.317 bărbaţi şi 2.327 de femei. În acelaşi an, 43.149 bărbaţi aveau diferite tipuri de cancer şi 35.611 femei. Începe să crească semnificativ numărul de cancere la femei. Incidenţa cancerului pulmonar este cam aceeaşi cu mortalitatea prin cancerul pulmonar', a spus Miron Bogdan.

Potrivit studiului lansat miercuri, cheltuielile sistemului de sănătate pentru diagnosticul şi tratamentul bolilor respiratorii şi pentru bolile cardiovasculare sunt aproape egale: 1.101.253.211,7 lei, respectiv 1.202.590.587,1 lei. În schimb, cheltuielile datorate fumatului reprezintă 38,4% din totalul cheltuielilor pentru bolile respiratorii şi 14,2% pentru cele cardiovasculare.

Primul Studiu de Impact Economic al Consumului de Tutun asupra sistemului public de sănătate a evaluat cheltuielile pe care sistemul public de sănătate din România le susţine pentru diagnosticul şi tratamentul principalelor categorii de boli asociate consumului de tutun: bolile cardiovasculare, bolile cerebrovasculare, cancerul şi bolile respiratorii şi tuberculoză.

Studiul a fost lansat miercuri de către Fundaţia Medicală Pneuma, Institutul de Pneumoftiziologie 'Marius Nasta' şi Reţeaua Europeană pentru Prevenirea Fumatului (ENSP).

Tag-uri: fumat, Miron Bogdan, oms
loading...

Ştirile orei

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ