Şeful DIICOT Alba, urmărit penal pentru abuzuri în dosarul Traian Berbeceanu

| 07 mai, 2014

Procurorii DNA au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi luarea măsurii controlului judiciar faţă de Ioan Mureşan, şeful DIICOT Alba, acuzat de mai multe fapte în legătură cu cercetarea abuzivă a lui Traian Berbeceanu, fost şef al BCCO Alba.

Ioan Mureşan este cercetat pentru abuz în serviciu asimilat infracţiunilor de corupţie, represiune nedreaptă şi fals intelectual, alături de Alin Muntean, ofiţer de poliţie judiciară la BCCO Alba şi Nicolaie Cean, fost procuror DIICOT, actualmente procuror PT Alba.

'Procurorii DNA au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi luarea măsurii controlului judiciar faţă de inculpatul Ioan Mureşan. (...) Măsura a fost dispusă pe toată durata urmăririi penale, începând de la data de 5 mai 2014, până la finalizarea urmăririi penale în cauză', se arată într-un comunicat al DNA, citat de Agerpres.

În ordonanţa de dispunere a controlului judiciar se arată că, la sfârşitul lunii aprilie, după ce i-a fost adusă la cunoştinţă învinuirea lui Ioan Mureşan, în prezentul dosar, acesta i-a prezentat unui martor audiat în aceeaşi cauză penală o declaraţie a unei alte persoane, pe care o obţinuse de la apărătorii săi.

'Cu aceeaşi ocazie, inculpatul Mureşan i-a precizat că acesta îşi schimbase declaraţia şi în cuprinsul ei făcea diferite referiri la persoana martorului', precizează DNA.

Pe timpul cât se află sub control judiciar, Ioan Mureşan este obligat să se prezinte la organul de urmărire penală ori de câte ori este chemat; să informeze de îndată organul judiciar cu privire la schimbarea locuinţei; să se prezinte la organul de poliţie desemnat cu supravegherea sa, conform programului întocmit sau ori de câte ori este chemat; să nu depăşească raza teritorială a mun. Alba Iulia (loc de muncă) şi a localităţii Rişculiţa, jud. Hunedoara (domiciliu), cu localităţile de tranzit, decât cu încuviinţarea prealabilă a procurorului; să nu se apropie de ceilalţi participanţi la comiterea infracţiunilor, respectiv persoanele anume desemnate de organul judiciar şi să nu comunice cu aceştia direct sau indirect, pe nicio cale; să nu deţină, să nu folosească şi să nu poarte arme.

Pe 19 martie, DNA a anunţat că a început urmărirea penală faţă de Ioan Mureşan, şeful DIICOT - ST Alba, acesta fiind acuzat că a săvârşit mai multe abuzuri în ancheta care îl privea pe Traian Berbeceanu.

DNA susţine că procurorul Ioan Mureşan şi-a îndeplinit în mod necorespunzător atribuţiile de serviciu, când a dispus, în 21 octombrie 2013, începerea urmăririi penale şi reţinerea lui Traian Berbeceanu, şef BCCO Alba, pentru mai multe infracţiuni, în absenţa existenţei la dosar a unor probe sau indicii temeinice privind săvârşirea faptelor; a folosit declaraţii obţinute în urma unor favoruri acordate persoanelor audiate (anchetate în alte cauze), prin acceptarea ca martori a unor persoane aflate în relaţii de adversitate cu Berbeceanu, prin întrebuinţarea de promisiuni nelegale sau de ameninţări faţă de altele cercetate în cauză, pentru a le determina să dea declaraţii împotriva acestuia, prin valorificarea unor documente fără relevanţă probatorie, aducând astfel o gravă vătămare drepturilor şi intereselor legale ale acestuia.

În cazul lui Nicolaie Cean, cu prilejul anchetei împotriva lui Berbeceanu, acesta este acuzat că a săvârşit acte de complicitate constând în: punerea la dispoziţia procurorului anchetator a unor martori părtinitori, dispuşi să dea declaraţii împotriva persoanei cercetate; transmiterea către persoane ce urmau a fi audiate a promisiunii că, dacă vor accepta să facă afirmaţii în sensul inculpării lui Berbeceanu, nu vor mai avea probleme în anumite dosare; manipularea anumitor martori prin furnizarea, către aceştia, anterior audierii lor, a unor informaţii nereale, pe care aceştia, întrebaţi fiind, să le expună procurorului anchetator.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ