Şeful Poliţiei Române, ridicat la rang de secretar de stat înainte de alegeri

| 02 apr, 2014

Senatorii au adoptat marţi un proiect de lege iniţiat de Guvern, în care şeful Poliţiei Române primeşte rangul de secretar de stat.

„Inspectoratul General al Poliţiei Române este condus de un inspector general, cu rang de secretar de stat, numit prin decizie a prim-ministrului, la propunerea ministrul Afacerilor Interne, după consultarea Corpului Naţional al Poliţiştilor“, se arată în unicul articol adoptat de senatori.

Singura modificare este acordarea şefului Poliţiei Române a rangului de secretar de stat. Guvernul a motivat măsura prin creşterea rolului şi implicării Inspectoratului General al Poliţiei Române în adoptarea deciziilor strategice şi pentru asigurarea unui nivel de reprezentare adecvat rolului Poliţiei Române în rândul autorităţilor de aplicare a legii.

PNL se opune

Această schimbare a generat nemulţumiri în rândul liberalilor. Preşedintele Comisiei de Apărare, senatorul PNL Corneliu Dobriţoiu spune că România va fi primul stat din UE care acordă un rang politic şefului Poliţiei. „Acest demers legislativ este unul inutil şi păgubos într-un an cu două alegeri.

Vom fi primul stat din Uniunea Europeană care acordăm un rang politic şefului Poliţiei Române. Creăm un clivaj între ceilalţi şefi de arme din interiorul aceluiaşi minister“, a arătat liberalul. Dobriţoiu a anunţat că această poziţie aparţine PNL, iar liberalii vor vota împotriva unei asemenea schimbări.

Pe de altă parte, democrat-liberalii s-au abţinut de la vot şi au arătat cu degetul către liberalii PNL şi către fostul ministru de Interne, Radu Stroe. „Atunci când a fost adoptat acest proiect de lege, domnule Antonescu (Crin Antonescu - n.r.), vă spun eu, cine a gândit acest lucru, imediat după ce ministrul liberal (Radu Stroe – n.r.) a plecat din minister, s-a gânditit să dea acest rang de secretar de stat şefului Poliţiei, tocmai pentru a avea o influenţă directă în numirea unui nou şef al Poliţiei dincolo de ministrul de Interne“, a ţinut să precizeze senatorul PDL.

Reprezentantul UNPR, Şerban Mihăilescu, nu a încercat să demonstreze neimplicarea politicului în numirea în funcţii. „Faptul că o anumită persoană, într-o anumită funcţiune, are rang de secretar de stat sau de ministru nu impune neapărat şi politizarea acelei funcţii. Că noi am transformat asta în obicei, este problema noastră“, a spus senatorul UNPR, ministerul de Interne find condus de şeful său pe linie de partid, Gabriel Oprea. Senatul este prima Cameră sesuzatp, urmând ca deputaţii să ia decizia finală.

 

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ