Şeful privatizărilor, Gheorghe Dumitraşcu: În România încă se arde gazul de pomană

| 12 noi, 2013

Producătorii de energie şi de îngrăşăminte chimice încă ard gaze de pomană, la propriu, ceea ce duce la un consum ineficient la nivel naţional, a declarat marţi Gabriel Dumitraşcu, directorul diviziei de privatizări din cadrul Departamentului pentru Energie.

El a fost întrebat cum va fi afectată România de recentele disensiuni între Rusia şi Ucraina, care au dus la sistarea importurilor de gaze ruseşti în Ucraina. Această situaţie ar putea perturba întregul flux de gaze către Europa şi, implicit, către România, în condiţiile în care ţara noastră aduce din Rusia circa 25% din consum. 'Dacă producătorii români Romgaz şi Petrom şi-ar spori producţia cu 10-15%, nu am mai fi nevoiţi să importăm gaze. Nu este o situaţie dramatică pentru România (ce se întâmplă între Ucraina şi Rusia - n.r.), România are capacitatea să-şi susţină consumul din producţia internă', a precizat Dumitraşcu.

Oficialul a subliniat faptul că România are un consum ineficient de gaze în industrie. 'Încă se arde gaz de pomană în România în producţia de energie, în industria chimică, de îngrăşăminte. Din punctul de vedere al eficienţei energetice suntem în urmă', a mai spus Dumitraşcu.

Ucraina a sistat încă de sâmbătă importurile de gaze din Rusia, a indicat luni agenţia ucraineană de presă UNIAN, cu referire la un anunţ făcut de Nikolai Orlov, directorul adjunct al Departamentului de control al sectorului energetic rus, după cum informează RIA Novosti. Sistarea importurilor pune în pericol tranzitul gazelor ruseşti spre Europa pe timpul iernii, avertizează un expert rus.

'Ucraina a sistat achiziţionarea de gaze naturale din Rusia, în contextul în care, la începutul lunii, cumpăra aproximativ 9 sau 10 milioane de metri cubi de gaze zilnic', ceea ce era de zece ori mai puţin decât volumul mediu pe zi cumpărat înainte, a indicat oficialul ucrainean. 

Decizia Kievului ar putea provoca perturbări în tranzitul de gaze naturale via Ucraina în direcţia Europei, a avertizat, în acest context, Aleksei Grivaci, directorul general adjunct al Fundaţiei ruse pentru securitatea energetică naţională.

Potrivit acestuia, Kievul preiau gaze din depozitele subterane, situaţie care pune în pericol tranzitul de gaze ruseşti spre Europa pe timpul iernii. 'Evident, ei (ucrainenii) iau acum gaze din depozitele subterane. Cât mai e cald, acest lucru este posibil, dar situaţia respectivă creează riscuri suplimentare pentru tranzitul de gaze, de exemplu în luna februarie sau în perioadele de răcire accentuată a vremii', a declarat Grivaci, citat de secţia economică a ITAR-TASS, PRAIM-TASS.

Vicepremierul ucrainean responsabil cu energia, Iuri Boiko, a declarat recent că Ucraina a început încă din luna octombrie să utilizeze gazele stocate în rezervele subterane pentru a-şi satisface nevoile naţionale. Aceste rezerve sunt necesare pentru asigurarea continuităţii tranzitului de gaze ruseşti în Europa în perioadele de vârf din timpul sezonului rece.

De altfel, Iuri Boiko avertizase recent că Ucraina nu va mai ajuta Rusia să asigure continuitatea tranzitului de gaze spre consumatorii europeni ai Gazprom în perioadele de vârf ale iernii, în cazul în care Moscova va continua să aibă o 'abordare formală' în rezolvarea problemelor legate de gaze în raport cu Kievul.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ