Senatorul Vlad Mircea Pufu: E nevoie de un pact naţional pentru Sănătate şi de un pachet de legi ale Sănătăţii

| 19 apr, 17:05

Senatorul Vlad Mircea Pufu afirmă că este nevoie de un pact naţional pentru Sănătate şi de un pachet de legi ale Sănătăţii. ”Trebuie să punem Sănătatea pe primul plan, acolo unde o garantează Constituţia. Aşa cum există legile Educaţiei, e nevoie şi de un pachet de legi ale Sănătăţii, iar unul dintre capitole, extrem de important, să fie prevenţia”, a spus senatorul PNL.

 

Caravana „Votez pentru Sănătate” a avut loc la Buzău, fiind organizată de societatea civilă şi susţinută de 16 organizaţii de pacienţi şi ONG-uri, care cere creşterea alocării bugetare pentru Sănătate de la 4,5% la 9% la PIB. Evenimentul a adunat la aceeaşi masă manageri de spitale, medici, reprezentanţi ai industriei farmaceutice, autorităţi şi parlamentari, la dezbatere fiind prezent şi consilierul de stat din cadrul Cancelariei Prim-Ministrului, Carmen Orban.
În cadrul întâlnirii, senatorul PNL Buzău Vlad Mircea Pufu a arătat că sistemul de sănătate funcţionează după reforma administrativă a anilor ’60. Tocmai pentru că e învechit, acesta trebuie acvtualizat organic, motiv pentru care, spune senatorul, e nevoie de un pact naţional pentru sănătate şi de un pachet de legi care să reformeze întregul sistem sanitar.
Ceea ce văd eu a fi în acest moment ca soluţie este un pact naţional pentru Sănătate, transpartinic, pe care să ni-l asumăm la nivelul coaliţiei împreună cu opoziţia. Trebuie să punem Sănătatea pe primul plan, acolo unde o garantează Constituţia. Aşa cum există legile Educaţiei, e nevoie şi de un pachet de legi ale Sănătăţii, iar unul dintre capitole, extrem de important, să fie prevenţia, pentru a întârzia cât mai mult interacţiunea cetăţeanului cu sistemul de sănătate. E nevoie de educaţie pentru prevenţie. Am dat ca exemplu educaţia pentru nutriţie, care nu se face în nici o şcoală. Nu există, cum e cazul educaţiei pentru sănătate, ca disciplină predată de profesori de specialitate, pentru că nici o facultate nu pregăteşte specialişti în acest domeniu. Iar atunci informaţiile sunt obţinute de cei interesaţi din surse neavizate, de cele mai multe ori, de pe internet, deşi foarte multe dintre bolile cronice cu care se luptă societatea actuală vin tocmai din lipsa unei educaţii pentru nutriţie”, a declarat senatorul liberal.
Totodată, acesta a vorbit şi despre reformarea învăţământului de specialitate, referindu-se la faptul că România a devenit ”fabrica de medici a Europei”, în contextul în care doar circa 1000 de posturi sunt scoase la concurs anual la examenul de Rezidenţiat, la un număr de aproximativ 5000 de absolvenţi de Medicină.
Senatorul PNL s-a referit şi la lipsa medicilor de familie, o problemă cu care se confruntă majoritatea judeţelor ţării. Vlad Pufu a constatat personal gravitatea problemei în momentul în care a făcut demersuri pentru înnfinţarea unui centru de permanenţă în municipiul Buzău, izbindu-se de lipsa medicilor.
”Am amintit şi de o problemă cu care m-am confruntat în mod direct: lipsa medicilor de familie pentru centrele de permanenţă. Vă amintiţi, desigur, demersurile pe care le-am făcut pentru înfiinţarea unui centru de permanenţă în Buzău, dar nu s-a putut, pentru că nu există personal. Nu e doar o criză de medici de familie, ci şi o hibă legislativă, pentru care suntem datori să răspundem dacă ne dorim centre de permanenţă, întrucât trebuie asigurată resursa umană. Trebuie încurajată această specializare. Noi dacă nu reuşim să intervenim acum va fi foarte grav. 70% dintre medicii de familie sunt în vârstă şi vor ieşi la pensie. Cum vor fi înlocuiţi? E o întrebare retorică, pentru că la ora actuală nu se pregătesc specialişti. Trebuie încurajaţi deja tinerii medicinişti să urmeze această specializare, prin acordarea unor facilităţi, pentru că altfel, în stilul nostru, de a nu face prognoze şi previziuni, ne vom trezi cu o măsură paliativă, vom înlocui ceva cu altceva, vom face un fel de bandaj care nu va rezolva problema”, arată senatorul liberal într-o postare făcută pe Facebook.

 

Tag-uri:
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ