SFINŢII MIHAIL și GAVRIIL. Ce NU ai voie să faci și CE SE ÎNTÂMPLĂ dacă ai încălcat tradiția

| 06 noi, 2014

Prima mare sărbătoare a lunii lui Brumar este pe data de 8, când creștinii ortodocși îi prăznuiesc pe sfinții Mihail și Gavriil.

În ziua de 8 noiembrie de cinstește întregul sobor al îngerilor, împreună cu Sfinții Mihail și Gavriil. Despre Arhanghelul Gavriil știm că este vestitorul lui Ioachim și al Anei, părinții Fecioarei Maria, care o vor avea pe aceasta la bătrânețe.

De asemenea, Arhanghelul Mihail este considerat ca fiind căpetenia oștilor cerești-îngerești, acela care, la sfârșitul lumii va lupta cu diavolul și despre care se spune că nu stă în Rai decât în Vinerea Marea și de Paști, în restul timpului fiind în misiune pe pământ.

În sâmbăta dinaintea zilei Sfinților MIhail și Gavriil se fac praznice pentru pomenirea morților, iar finii merg la nași cu colaci.

Ziua de 8 noiembrie mai este numită și ”Năpustitul areților” sau ”Vara Arhanghelilor” care ține doar o zi. De unde vione prima denumire? De la obiceiul ciobanuilor de a amesteca berbecii (areții cu oile în această zi; berbecii se ”năpustesc” asupra oilor pentru împrechere și de aici numele de ”năpustitul areților”.

Pe lângă ”Vara Arhanghelilor” mai sunt încă 3-4 zile mai călduroase, între 8 noiembrie și 25 decembrie, denumite ”vara iernii”.

În popor, se spune despre Arhanghelul Mihail că are putere asupora Soarelui și Lunii, pe care le eliberează din puterea dracilor, atunci când aceștia le fura (eclipse). De asemenea, se spune că are putere asupra soției lui Scaraoțchi, Mamareaua, care vrea să dea drumul la ger, pe pământ, dintr-o dată.

De Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil sunt strict interzise îndeletnicirile casnice, cine nu se spune acestei reguli fiind sortit să aibă parte de mare chin înaintea morţii.

În ceea ce-l priveşte pe Arhanghelul Mihail, acesta, se spune, că poartă cheile Raiului, este un vrednic luptător împotriva diavolului şi veghează la căpătâiul celor bolnavi. Dacă acestora le este scris să moară, Arhanghelul Mihail stă la capul lor, în partea dreaptă.

Se crede că în stânga stă diavolul, gata să înşface sufletul celui care trece în nefiinţă, iar Arhanghelul Mihail are menirea de a-l salva pe muritor de la aceasta, retezandu-i Necuratului capul cu sabia. Încăperea, se spune că se umple de sânge, motiv pentru care totul trebuie spălat şi curăţat în camera respectivă. Dacă bolnavilor le este dat să trăiască, atunci Mihai stă la picioarele lor.

Pentru că atât Sfântul Mihail, cât şi Sfântul Gavriil sunt văzuţi că păzitori ai oamenilor de la naştere până la moarte, în credinţa populară se spune că ziua de 8 noiembrie este cea mai nimerită pentru a aprinde o lumânare, pentru a fi călăuzit spre Rai în viaţa de Apoi. Această, pentru că, potrivit folclorului, cei doi sfinţi participă şi la Judecata de Apoi.

De asemenea, în credinţele populare Sfântul Mihail este şi protectorul Lunii şi al Soarelui şi că ori de câte ori diavolii încearcă să le fure de pe cer (eclipse), nu ezită să se lupte cu ei.

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

2 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
06 noi, 2014
geko
Ineptii
>>De Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil sunt strict interzise îndeletnicirile casnice, cine nu se spune acestei reguli fiind sortit să aibă parte de mare chin înaintea morţii.

Numai fragmentul asta ar trebui sa expuna ineptia si tirania acestei religii a pacii.

Abordarea expune o prostie fara de margini.
08 noi, 2014
Daniel
Ai inteles gresit geko
Este vorba de "credinta populara", nu interzicerea de catre religie... in rest ai dreptate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ