Simona Halep - printre cele mai bune jucătoare de tenis românce din istorie

| 27 aug, 2013

Simona Halep a câştigat sâmbătă al patrulea titlu al carierei, la New Haven, după o victorie decisivă în faţa Petrei Kvitova, care ocupa la data de 12 august locul 9 în clasamentul WTA. Acest rezultat i-a adus alte 470 de puncte în ierarhia mondială și a plasat-o pe locul 19 al topului, cu un total de 2.450 de puncte.

De mai bine de 13 ani, România nu a mai fost reprezentată în fruntea clasamentului WTA, iar până la Simona Halep, doar trei românce au mai intrat în top 20 al tenisului mondial: Virginia Ruzici, Irina Spârlea şi Ruxandra Dragomir.

Virginia Ruzici a câștigat 14 titluri la simplu în cariera sa, incluzând unul la Roland Garros (Paris) în 1978. În finala respectivă ea a învins-o pe câștigătoarea din 1977, Mima Jaušovec cu scorul de 6-2, 6-2, iar în anul în mai 1979 a ocupat locul 8 WTA. Probabil nu este o coincidență faptul că Virginia Ruzici este actualul agent al constănţencei de 21 de ani care a mai câştigat anul acesta alte trei turnee: la Nurnberg, la S-Hertogenbosch şi la Budapesta.

Irina Spârlea a trecut la profesionism în anul 1990, câștigând patru turnee de single și șase de dublu. La 13 octombrie 1997 a atins punctul de vârf al carierei sportive, ajungând pe locul 7 în clasamentul WTA, după ce a prins semifinala de la US Open.

În aceeași perioadă, Ruxandra Dragomir a jucat în sferturi la Open-ul francez din anul 1997, obținând rezultate de excepție împotriva celorlalte sportive de top și ocupând poziţia 15 WTA în august 1997.

Simona Halep se află în cel mai bun an din carieră, fiind singura sportivă din ATP sau WTA care a reușit să câștige trofee pe toate suprafețele în 2013. Simona s-a impus pe zgură la Nurnberg şi Budapesta, pe iarbă la Hertogenbosch şi pentru prima oară şi pe hard, la New Haven.

Trebuie menționat faptul că Simona Halep nu este singură în vârful clasamentului mondial. Următoarea sportivă din România în clasamentul WTA este Sorana Cîrstea, care deține locul 22, cu 2.250 de puncte. Monica Niculescu se menţine locul 42, cu 1.265 de puncte, Alexandra Cadanţu se menţine pe locul 73, cu 885 de puncte, iar Irina-Camelia Begu se menţine şi ea pe 74, cu 8883 de puncte.

La masculin, România nu are decât un singur jucător în prima sută mondială: pe Victor Hănescu (locul 54, cu 861 de puncte). Următorii clasaţi sunt Adrian Ungur (locul 105, 520 de puncte), Marius Copil (poziţia 125, 456 de puncte) şi Victor Crivoi (locul 196, 236 de puncte).

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

2 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
27 aug, 2013
Administrator
Precizare
Pentru mai buna înţelegere a comentariilor postate la articole, precizăm că harnicii comentatori Impiegat, Obiectiv şi Cantautor transmit de la acelaşi IP, adică sunt una şi aceeaşi persoană.
27 aug, 2013
cantautor
felicitari....Simona Halep....
Dle Dumitrache,imi cer scuze anticipat tuturor cititorilor cu adevarat seriosi ai dumitale,dar imi permit sa fac o gluma si sa te felicit si pe tine...
Ai rezistat cu stoicism sa faci vre-o legatura intre perioada de gratie a acestei minunate sportive si eforturile Guvernului ....
Multumim inca o data Simonei si scuze inca o data tot Simonei...

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ