Singurul sat cu formă rotundă din România

| 17 apr, 2014

O aşezare întemeiată în secolul al XVIII-lea este singurul sat cu formă rotundă din România. Din acest motiv, întreaga localitate a fost declarată monument istoric de către Ministerul Culturii.

Casele din sat Şarlota (cunoscut şi ca Charlottenburg) sunt dispuse pe un cerc cu diametrul de 210 metri. În interiorul cercului găsim un imens spaţiu verde şi o serie de clădiri importante pentru comunitate, de exemplu biserica din sat.

Meşterul pantofar Johann Caspar Steube descria, într-una dintre scrisorile sale, această aşezare de şvabi din Banat.

"Acest sat este singurul sub forma circulară (chorographie). În mijlocul satului se găseşte o fântână acoperită cu apă foarte bună. În jurul fântânii se găseşte o plantaţie de duzi în spatele căreia se găsesc casele, acestea având în curte grajdul şi sură. Apoi urmează grădină unde se găseşte plantată vită de vie. Nici o casă nu este nici cu un deget mai înaltă ca alta, şi nici cu un picior mai distanţată una faţă de alta, având un stil foarte frumos simetric; la fel şi cele patru intrări în sat – au aceasi distanţă una faţă de alta", scria Caspar Steube.

Membrii Casei Regale a României obişnuiau să vâneze, odinioară, în pădurile şi câmpurile din apropiere de Şarlota. Satul a avut cel mai mare număr de locuitori în 1880, când trăiau aici 300 de oameni. În prezent, potrivit voceatimisului.ro, satul mai este locuit de aproximativ 100 de oameni, dintre care doar doi sunt şvabi.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ