Sistemul de pensii speciale va mai funcţiona după vechile reguli până la 15 septembrie

| 04 aug, 10:57

Ministrul Finanţelor a precizat, joi, că sistemul de pensii speciale, prin care pensia poate să fie mai mare decât salariul chiar dacă gradul de contributivitate este foarte scăzut, va mai funcţiona după actualele reglementări până la 15 septembrie.

 

„Pot să vă dau un exemplu: în sistemul aeronautic, la o pensie de 10.849 de lei contribuţia este de 2.500 de lei, restul de 8.100 de lei vine de la bugetul de stat. Când s-a corelat pensia cu salariul s-a ajuns la pensii mai mari decât slariile, pentru că se calculau pe o perioadă foarte scurtă dinaintea ieşirii la pensie şi în ultima lună se adăugau tot felul de sporuri. Este normal ca, dacă cineva beneficiază de acest drept să iasă la pensie, dar în principiu este anormal ca pensia să fie mai mare decât salariul”, a spus Ionuţ Mişa, într-o emisiune la Digi TV, notează Mediafax.

Întrebat până când se mai poate ieşi la o pensie specială în condiţiile actuale, ministrul a răspuns că până la 15 septembrie. „După această dată, pensiile speciale vor mai fi indexate doar cu inflaţia şi nu vor mai exista pensii mai mari decât salariile; cei care au ieşit însă până la acea dată au un drept câştigat care va rămâne ca drept câştigat”.

Oficialul Finanţelor a precizat că bugetul de pensii are un deficit care se acoperă din bugetul de stat, acest deficit fiind de 15,6 miliarde de lei în 2016 şi de 14,1 miliarde de lei în 2017, şi ar putea urca la 17,2 miliarde de lei în 2018 „dacă nu s-ar aplica noile prevederi privind pensiile speciale”.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ