Soluţionarea litigiului cu KazMunaiGas – un pas înainte pentru economia României

| 09 mai, 2013

Deblocarea acestui litigiu de către guvern reprezintă un câștig pentru România. Guvernul aduce în urma acestei tranzacții bani la bugetul de stat, într-o perioadă în care s-a început plata datoriilor externe pentru împrumuturile contractate de guvernările PDL de la FMI.

Guvernul României a anunţat în urma şedinţei de ieri că a fost aprobat memorandumul prin care se renunţă la litigiul pe care statul român l-a avut cu Rompetrol. Prin memorandumul adoptat de către Executiv, statul român va vinde 26,96% din acţiunile Rompetrol Rafinare către The Rompetrol Group NV, deţinut de KazMunaiGas, pentru un preţ de 200 de milioane de dolari.

Din suma de 200 de milioane de dolari valoarea acţiunilor este de 175 de milioane de dolari, iar suma de 25 de milioane reprezintă prima plătită statului român pentru ca grupul Rompetrol să dobândească majoritatea absolută de vot la Rompetrol Rafinare, prin cedarea de către partea română a dreptului de vot.

Preţul obţinut de statul român pentru aceste acţiuni este unul bun, dată fiind cotaţia bursieră. În luna februarie, când s-a încheiat cu cei de la KazMunaiGas memorandumul, pachetul de 26% din acţiuni valora 130,4 milioane de dolari.

În memorandum se mai precizează că România își va păstra participația de 18% nediluabilă pentru o perioadă de trei ani. După expirarea acestui termen va exista posibilitatea implementării unei noi proceduri de privatizare pentru vânzarea acesteia.

Deblocarea acestui litigiu de către guvern reprezintă un câștig pentru România. Guvernul aduce în urma acestei tranzacții bani la bugetul de stat, într-o perioadă în care s-a început plata datoriilor externe pentru împrumuturile contractate de guvernările PDL de la FMI.

În urma memorandumului aprobat de guvern s-au creat şi premisele necesare unei investiţii de viitor în sectorul energetic din România. În memorandum este prevăzută înfiinţarea unui fond de investiţii comun între KazMunaiGas şi România de un miliard de dolari. Acest fond reprezintă o realizare importantă, deoarece se asigură bani pentru proiectele energetice desfăşurate în România. Proiectele desfăşurate de KazMunaiGas, ca urmare a acestui fond comun de investiții în România, sunt o garanţie că vor fi create noi locuri de muncă în următorii ani.

De asemenea, în urma acestui memorandum statul român obţine în continuare venituri importante din poziţia de acţionar la Rompetrol şi la nou înfiinţatul fond de investiţii.

Aprobarea memorandumului de către guvern soluţionează o problemă veche a României. Până în acest moment niciun guvern dintre cele pe care le-a avut România în ultimii ani nu s-a ocupat de litigiul cu KazMunaiGas. În acest moment, decizia este la Parlament, dar, așa cum a spus și ministrul Vosganian, un vot de respingere a memorandumului ar crea mari probleme.
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ