SONDAJ: ce joc pregătesc în tandem PSD şi PNL pentru alegerile din 2016

| 09 apr, 20:46

Alegerile parlamentare din 2016 se conturează ca o premieră în politica românească. Cele două mari blocuri politice, PSD și PNL, acaparează tot mai multă forță, iar în viitoarea legislatură am putea avea doar două partide în Parlament.

Dacă privim la imaginea zilei, doar trei partide prin Parlamentul: PSD, PNL și UDMR, cu mențiunea că UDMR este la limită. Merită amintit că UDMR s-a opus total măsurii prin care un partid politic va fi înființat doar cu 3 membri, pentru că asta ar aduce o puzderie de partide mici, care ar putea mușca decisiv din felia UDMR.

În momentul actual, nu intră în Parlament PMP lui Traian Băsescu și nici PLR-ul lui Călin Popescu Tăriceanu. Pe viitor, cele două partide pregătesc fuziuni interesante, care le-ar putea sălta spre 5%. PLR fuzionează cu PC, iar dacă în acest moment au 3,3%, fuziunea cu PC ar putea să mai aducă 2%.

PMP poate miza doar pe o revenire de forță a lui Traian Băsescu, singurul element capabil să urce partidul de la 4% în prezent, cu tendințe de scădere, la peste 5% în 2016.

Decizia celor două mari partide de dreapta (PNL și PDL) de a fuziona pentru a forma un mare „PSD de dreapta”, deși considerat un eveniment lipsit de grandoare și rezonanță politică, observăm că, totuși, „noul PNL” a reușit să aglutineze electoratul partidelor componente, iar ideea de a susține un candidat comun pentru alegerile prezidențiale, a generat o sinergie care a facilitat omogenizarea electoratului noului partid de dreapta, toate sondajele electorale din 2015, plasând PNL la 45-47% din intenția de vot. Chiar dacă același lucru nu se poate spune despre structurile celor două partide, existând mari probleme la nivelul organizațiilor care nu au reușit încă să se omogenizeze, „revoluția din 16 noiembrie” se pare că împinge partidul președintelui Iohannis către un rezultat istoric în alegerie din 2016, dacă vor furniza o ofertă politică clară și coerentă (atât ca oameni, cât și ca proiecte politico-guvernamentale) și vor depăși frământările interne, pentru a reuși să se ridice la nivelul așteptărilor celor 6 milioane de români care le-au votat candidatul în 16 noiembrie 2014, informează Puterea, citată de stiripesurse.ro.

 

Tag-uri: alegeri, PNL, psd, sondaj
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ