SORIN OPRESCU, îngrijorat că fostul său şofer era agresiv cu mituitorii: Ce, omul e nebun?

| 24 noi, 17:04

Sorin Oprescu se arăta îngrijorat de faptul că Cristian Stanca zis "Grenadă", fostul său şofer, se comporta agresiv cu reprezentanţii firmelor care dădeau mită pentru lucrări, deoarece acest comportament i-ar fi putut determina să formuleze denunţuri, potrivit rechizitoriului prin care primarul suspendat al Capitalei a fost trimis în judecată de procurorii DNA pentru fapte de corupţie.

Subiectul a fost discutat de primar pe 5 septembrie 2015 cu Bogdan Cornel Popa, director al Administraţiei Cimitirelor şi Crematoriilor Umane, trimis în judecată în acelaşi dosar pentru mai multe infracţiuni. 

"Atunci când Popa Bogdan Cornel s-a plâns pe parcursul întâlnirii de comportamentul agresiv al lui Stanca Cristian, învederând că 'Păi, tocmai! S-a dat în prestatori! Ştiţi, în g... când am făcut noi gardul ăla în 2013?', inculpatul Oprescu Sorin Mircea a reacţionat spunând că 'Ce, omul e nebun? Înseamnă că toate i se trag de acolo!(...) Da' las' că-l iau eu! Îl ...(neinteligibil)... Nu, da' asta-i permite să facă d-astea?'. În atitudinea inculpatului Oprescu Sorin Mircea este vizibilă importanţa acordată prestatorilor, aceleaşi persoane cu cele care îi remit mita, fiind o 'nebunie' ca aceştia să se simtă agresaţi, deoarece ar putea denunţa faptele, ceea ce s-a şi întâmplat", se arată în rechizitoriu. 

Potrivit acestuia, situaţia lui Cristian Stanca fusese discutată de cei doi şi anterior, în condiţiile suspiciunilor privind posibile legături ale fostului şofer al primarului cu un clan interlop, dar şi pentru că "Grenadă" afirmase că se simţea supravegheat. 

"După ce a evidenţiat eforturile pe care le-a depus şi le depune în vederea evitării descoperirii activităţii infracţionale desfăşurate de Popa Bogdan Cristian şi Stanca Cristian (deoarece, aceştia constituind eşalonul secundar prin care Oprescu Sorin Mircea ţinea legătura cu grupul, descoperirea lor ar conduce şi la descoperirea propriei activităţi), inculpatul Oprescu Sorin Mircea a hotărât eliminarea lui Stanca Cristian din activitatea infracţională, având în vedere riscul descoperirii, fie şi în mod accidental, a propriei participaţii", se mai menţionează în rechizitoriu. 

În acest context, procurorii au apreciat că "doar liderul unui grup poate decide eliminarea unuia dintre membri din activitate". 

Procurorii DNA au dispus trimiterea în judecată a primarului suspendat al Capitalei, Sorin Oprescu, pentru luare de mită, spălare de bani, abuz în serviciu şi constituire a unui grup infracţional organizat. Alături de Oprescu au mai fost deferite justiţiei şi alte opt persoane, printre care Bogdan Cornel Popa şi Cristian Stanca. 

Conform unui comunicat al DNA, în rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut că, de la finalul anului 2013, Sorin Oprescu a condus un grup infracţional organizat, constituit de directorul Administraţiei Cimitirelor şi Crematoriilor Umane Bogdan Cornel Popa, care avea ca scop săvârşirea de infracţiuni de corupţie, mai precis dare şi luare de mită, din sume provenite din bugetul Municipiului Bucureşti. 

"Iniţial, structura grupului era simplă şi perfect adaptată scopului urmărit, presupunând doar un lider (directorul instituţiei publice cu rol de autoritate contractantă, calitate în care dispunea de influenţa necesară determinării câştigătorului unei proceduri de achiziţii publice, dar şi dreptul de a semna acordurile cadru şi contractele), conducători de societăţi private care doreau să execute lucrări, precum şi o sumă de apropiaţi ai liderului care să-l ajute, prin documente fictive şi societăţi fără activitate, să obţină în numerar, într-o formă aparent legală, mita plătită de contractorii privaţi", precizează DNA. 

Potrivit sursei citate, pe măsură ce alte persoane au aderat la grup în vederea obţinerii unor foloase materiale, în paralel cu demersurile liderului în vederea extinderii activităţii pentru mărirea mitei, structura şi funcţionalitatea grupului au suferit modificări, culminând la finalul anului 2013 cu instalarea unui nou lider, respectiv primarul Capitalei, crearea unui eşalon de "secunzi" ai săi (o persoană de încredere şi fostul lider), dar şi a unui palier mai larg al factorilor de decizie necesari din alte instituţii. 

"În acelaşi context, în cursul anului 2014, inculpatul Sorin Oprescu a desemnat la conducerea Centrului Cultural al Palatelor Brâncoveneşti de la Porţile Bucureştiului pe inculpaţii Petroi Avasiloae Ruxandra Mihaela şi Şupeală Florin, persoane obediente faţă de inculpatul Popa Bogdan Cornel, numit şi el la conducerea Administraţiei Cimitirelor şi Crematoriilor Umane şi a impus introducerea în grup a inculpatului Stanca Cristian", precizează DNA. 

Acesta din urmă a fost angajat şi promovat la ACCU la insistenţele primarului municipiului Bucureşti, în vederea obţinerii unui control mai ridicat asupra deciziilor lui Bogdan Cornel Popa.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ