Sorin Oprescu: Nu va creşte preţul gigacaloriei pentru populaţie

| 18 dec, 2013

Primarul general Sorin Oprescu a declarat miercuri că preţul gigacaloriei nu va creşte în această iarnă pentru populaţie, precizând că majorarea votată de consilierii municipali îi vizează doar pe agenţii economici.

"Nu se măreşte preţul la gigacalorie pentru populaţie. Noi suportăm subvenţia, aşa cum am promis oamenilor, aşa facem. Nu trece de 169, 99 lei preţul pentru populaţie", a spus primarul Sorin Oprescu, într-o pauză a şedinţei CGMB, conform Agerpres.

Preţul gigacaloriei pentru agenţii economici din Capitală va creşte de la 252,17 lei la 329,30 lei fără TVA, pentru cei alimentaţi din centralele RADET, şi de la 212,95 de lei la 296,49 de lei, pentru cei alimentaţi din puncte termice proprii, potrivit unui proiect de hotărâre adoptat miercuri de consilierii municipali.

Aceste tarife ar fi trebuit să fie recalculate în luna februarie 2013, ca urmare a deciziilor Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE). Neaprobarea acestor tarife a determinat pierderi financiare înregistrate de RADET Bucureşti, în perioada februarie - iulie 2013, în valoare de 10.505.928, 81 de lei (aproximativ 2,37 milioane de euro), se arată în raportul de specialitate aferent proiectului.

Proiectul de hotărâre prevede majorarea preţului gigacaloriei pentru agenţii economici alimentaţi din puncte termice urbane şi centrale termice ale Regiei Autonome de Distribuţie a Energiei Termice (RADET) de la 252,17 lei la 329,30 lei, fără TVA, iar pentru cei alimentaţi din puncte termice proprii - de la 212,95 de lei la 296,49 lei, fără TVA. Proiectul de hotărâre stipulează că preţul local de facturare al energiei termice pentru agenţii economici se va aplica un an, perioadă necesară pentru recuperarea pierderilor financiare ale RADET aferente perioadei februarie - iulie 2013.

Preţul gigacaloriei pentru populaţie va rămâne la valoarea actuală, de 169,88 de lei, cu TVA, faţă de 320 de lei, preţ la care este achiziţionat agentul termic de la Electrocentrale Bucureşti (ELCEN). Subvenţia acordată de Primăria Capitalei este de 46,9 la sută din costul gigacaloriei.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ