Interzicerea ţigărilor slim duce la o falsă economie, statul plăteşte 280 mil. euro pentru fumători

| 19 iun, 2013

Preşedintele Societăţii Române de Pneumologie, prof.dr. Florin Mihălţan susţine că statul încurajează fumatul şi plăteşte mai mult decât câştigă de pe urma comercializării produselor din tutun. Potrivit acestuia, nerespectarea recomandărilor Comisiei Europene în ceea ce priveşte interzicerea ţigărilor lungi, slim şi a celor cu arome duce la "o falsă economie".

Potrivit reprezentantului Societăţii Române de Pneumologie, factura pe care statul român trebuie să o plătească anual pentru persoanele care se îmbolnăvesc din cauza fumatului este de 278,6 milioane de euro, din care 158 milioane de euro merg către tratamentul bolilor provocate de fumat, 5 milioane se duc pe concediile medicale care au drept cauză afecţiuni asociate fumatului, 89 de milioane de euro pentru pensionări anticipate şi 26,6 milioane de euro pentru decese premature din cauza fumatului.

„Atunci când s-au făcut estimările cu privire la banii de care statul ar dispune odată cu nerespectarea recomandărilor s-au luat în calcul doar costurile directe, nu şi cele indirecte. Este o anomalie să spui că dacă nu interzici anumite tipuri de ţigarete statul câştigă mai mult”, a declarat  prof. dr. Florin Mihălţan, potrivit Gândul.

Pe de altă parte, Executivul susţine că statul ar pierde un miliard şi jumătate de lei anual, echivalentul a peste 330 de milioane de euro, numai din accize, dacă s-ar interzică vânzarea ţigărilor subţiri, lungi şi mentolate în România.

Acest argument nu este susţinut de Societăţii Române de Pneumologie şi nici de Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer din România (FABC). „Ani întregi ne-am luptat prin acţiuni de lobby împotriva fumatului, iar acum Guvernul încurajează fumatul prin măsurile pe care internţionează să le ia”, a declarat pentru gândul Cezar Irimia, preşedintele FABC.

Comisia Europeana cere interzicerea ţigărilor lungi, subţiri, a celor mentolate sau cu aromă pe teritoriul ţărilor membre, dar şi interdicţia comercializării produselor din tutun online sau prin distribuitoare automate de ţigări. Guvernul român se opune acestei directive din considerente economice.

Dr. Magdalena Ciobanu, coordonatorul Programului Naţional Stop Fumat şi expert pentru controlul tutunului la Organizaţia Mondială a Sănătăţii, a declarat pentru gândul că interzicerea ţigărilor mentolate ar fi scăzut incidenţa fumatului. "Dispariţia ţigărilor cu aromă de mentol de pe piaţă va face fumatul mai puţin atractiv în rândul tinerilor. Adolescenţii se apucă de acest viciu şi din cauza acestor sortimente de ţigări, după cum au arătat-o numeroase studii pe această temă", a spus dr. Ciobanu.

Medicul susţine că s-a demonstrat în repetate rânduri că ţigările cu arome au un impact negativ mai puternic asupra organismului uman, în special cele cu mentol, spre deosebire de cele clasice. "Studiile clinice, realizate pe ţigările care au aromă de mentol, au arătat că acestea sunt mai periculoase decât cele normale, care nu conţin niciun fel de aromă. Datele cercetărilor au arătat că aceste ţigări conţin cu o substanţă cancerigenă în plus faţă de cele clasice", afirmă dr. Magdalena Ciobanu.

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ