Studiu alarmant: Ghețarii se topesc de două-trei ori mai repede decât în secolul trecut

| 03 aug, 19:02

Topirea ghețarilor s-a intensificat în ultimii zece ani, atingând niveluri record în întreaga lume, constată un studiu al World Glacier Monitoring Service (Serviciul Mondial de Monitorizare a Ghețarilor), apărut în revista The Journal of Glaciology, potrivit căruia, fenomenul va continua chiar dacă încălzirea climatică ar face o pauză, relatează luni AFP și DPA.

'Ghețarii analizați pierd anual prin topire, în medie, jumătate de metru — un metru din grosimea lor, ceea ce reprezintă de două-trei ori mai mult decât media înregistrată în secolul al XX-lea', a explicat Michael Zemp, director al serviciului menționat, cu sediul în Zurich, și coautor al studiului.

Cei mai afectați au fost ghețarii din Alpi și din Alaska. Excepție au făcut unii ghețari din Norvegia, care au crescut în anii 1990 ca urmare a unei serii de ierni bogate în zăpadă, tendință care s-a oprit însă după anul 2000, notează Agerpres.

Citește și:  NASA: Nimic nu mai poate opri topirea ghețarilor

Raportul a fost întocmit pe baza observațiilor referitoare la 2.300 de ghețari de pe întreaga planetă, unele dintre ele datând încă din secolul al XVI-lea. Acestea au fost analizate și comparate cu date obținute prin satelit.

'Măsurătorile în teren au fost efectuate pe câteva sute de ghețari, dar, potrivit imaginilor satelitare de care dispunem, fenomenul afectează zeci de mii de ghețari din toată lumea', afirmă cercetătorul, adăugând că situația, provocată în special de creșterea temperaturii globale, este fără precedent. Topirea intensă din ultimii ani a dus la o modificare a dinamicii calotelor glaciare. 'Ghețarii vor continua să se topească, deși temperaturile rămân stabile', avertizează Michael Zemp.

Conform cercetătorului, 'rezultatele preliminare înregistrate pentru anii mai apropiați (2011-2014, neincluși în studiu) arată că topirea ghețarilor continuă la un nivel foarte ridicat. Recordul de topire a gheții în secolul trecut (observat în 1998) a fost depășit în 2003, 2006, 2011, 2013 și, probabil, din nou în 2014', adaugă Zemp.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ