Studiu: Câți bani valorează piața de publicitate din România

| 17 dec, 2014

Estimările agenției Zenith România arată că anul viitor cheltuielile cu publicitatea vor crește cu 1,9%, urmând să atingă valoarea de 403,9 milioane de dolari.

Studiul sugerează o creștere mai mică decât cea preconizată pentru anul în curs, de 3,6%. Zenith se așteaptă, însă, ca tendința de creștere să se întărească în 2016-2017, scrie paginademedia.ro.

În raportul Zenith România Advertising Expediture Forecast, dat publicității săptămâna această, agenția citată menționează o creștere pentru 2014 mai mare decât cea estimată în raportul anterior, din septembrie. Atunci, Zenith aprecia că, după cinci ani de declin, 2014 va fi primul an de creștere pentru piața locală de publicitate, cu +2,8%. Acum, la finalul anului, estimarea de creștere pentru 2014 este de 3,6%.

Citește și: Piaţa de publicitate din România este evaluată la jumătate de miliard de euro

După o creștere mai lentă a cheltuielilor de publicitate așteptată în 2015 (1,88%), agenția apreciază că acestea vor crește mult mai rapid (+4,84%) în 2016, tendința care va continua și în 2017 (+4,29%).

Despre publicitate în medii digitale

Mobile-ul este segmentul cu cea mai spectaculoasă creștere, urmând să devină tot mai vizibil în consumul de publicitate între 2014-2017, datorită răspândirii dispozitivelor mobile și a inovațiilor tehnologice care sprijină publicitatea. Deocamdată, însă, publicitatea pe mobil este mult în urma consumului media prin intermediul dispozitivelor mobile, urmând să atingă 1% din totalul consumului de publicitate în 2015 (7% din investițiile în digital).

Cauza identificată de Zenith pentru această tendință: publicitatea de tip display nu funcționează bine pe mobil, bannerele fiind mult mai intruzive. Pe de altă parte, display-ul pe mobil funcționează în social media.

Citește și: Studiu: Publicitatea va ajunge în acest an la aproximativ 400 de milioane de euro

Publicitatea în medii digitale are cea mai susținută creștere anuală (+12% în 2014 față de anul trecut), urmând să crească în mod constant, cu circa 10%, în următorii doi ani. Display-ul revendică cea mai mare parte (84%) din investițiile în digital, dar publicitatea prin motoare de căutare are creșteri substanțiale: 19% așteptată în 2014, 24% în 2015.

TV-ul va rămâne în următorii ani lider detașat al cheltuielilor de publicitate, atrăgând în prezent 63,5% din totalul acestora. El este urmat de digital, cu o cotă de piață de 13,6%, iar publicitatea outdoor atrage 10,7% Presa scrisă, potrivit Zenith, atrage 6% din totalul cheltuielilor de publicitate, radioul – 5,8%, iar cinema – 0,4%.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ