Studiu: Nordicii sunt predispuși să fie înalți și slabi

| 15 sep, 16:22

Se știe că europenii din nordul continentului sunt în general mai înalți și mai slabi decât cei din sud. Această predispoziție este legată de o asociere de gene - cel puțin așa arată un studiu desfășurat de cercetători australieni și publicat luni în revista britanică Nature Genetics.

Oameni de știință de la Universitatea Queensland au analizat astfel genomul a peste 250.000 de europeni și îndeosebi fenotipurile legate de înălțime și de indicele de masă corporală (IMC) în întreaga Europă, relatează 7sur7.be. "Am constatat că o prezență sporită a genelor care favorizează înălțimea se asociază cu cea legată de un IMC mai mic", afirmă Matthew Robinson de la Universitatea din Brisbane (Australia), coautor al studiului. "Cercetările noastre sugerează prin urmare că persoanele înalte sunt genetic mai susceptibile să fie subțiri", adaugă el.

Europenii din nord care de-a lungul generațiilor, prin selecție naturală, au ajuns să fie "genetic"mai înalți decât cei din sud sunt așadar mai susceptibili să fie "genetic" mai slabi.

O altă constatare a cercetătorilor este că, dacă diferențele genetice între țări oferă o explicație a diferențelor naționale în ceea ce privește înălțimea, factorii de mediu rămân elementul determinant în materie de greutate. "Acest lucru înseamnă că diferențele de regim alimentar sunt mai importante decât genetica în privința IMC-ului", precizează Matthew Robinson.

În medie 24% din variația genetică implicată în înălțime s-ar putea explica prin originea geografică, față de numai 8% pentru IMC.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

0 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ