Tandemul Iohannis-Antonescu se vrea în buzunarul lui Băsescu

| 18 mai, 2014

Vinerea aceasta, PNL a încercat să dea lovitura pe toate planurile. Mai întâi, liberalii au încercat să preia prim-planul mișcării de coagulare a dreptei prin fuziunea prin absorbție cu Partidul Popular. Apoi, și-au lansat noul program economic, iar spre seară, au încercat să tranșeze chestiunea candidatului la prezidențiale, propunând un tandem între Crin Antonescu și Klaus Iohannis.

Vinerea aceasta, PNL a încercat să dea lovitura pe toate planurile. Mai întâi, liberalii au încercat să preia prim-planul mișcării de coagulare a dreptei prin fuziunea prin absorbție cu Partidul Popular. Apoi, și-au lansat noul program economic, iar spre seară, au încercat să tranșeze chestiunea candidatului la prezidențiale, propunând un tandem între Crin Antonescu și Klaus Iohannis.  

De principiu, toate aceste mișcări sunt menite să contribuie la întărirea imaginii PNL înaintea bătăliei electorale de pe 25 mai în perspectiva repoziționărilor care vor avea loc pe scena politică după europarlamentare. În realitate însă, mișcarea realizată de Crin Antonescu are și un pronunțat scop defensiv. Deoarece președintele PNL se află pe un trend accentuat de scădere în sodajele de opinie, multe voci din rândul liberalilor își doresc înlocuirea acestuia din funcția de candidat la alegerile prezidențiale. Iar presiunea în acest sens se va amplifica după 25 mai, în măsura în care PNL va înregistra o contraperformanță electorală.

Într-un asemenea scenariu, prima opțiune a liberalilor ar fi în mod firesc  actualul primar al municipiului Sibiu, Klaus Iohannis, care este plasat în sondaje mult mai bine decât Crin Antonescu. Astfel, mișcarea președintelui PNL de a-l prezenta pe Klaus Iohannis ca viitorul premier se dorește a neutraliza orice acțiune din interiorul partidului de a-l impune pe primarul Sibiului drept candidat la alegerile prezidențiale.

Interesant este însă că, deși îl propune pe Klaus Iohannis pentru funcția de premier, Crin Antonescu nu îi lasă acestuia și libertatea de a-și contura o majoritate guvernamentală. Astfel, Crin Antonescu a declarat că, dacă va ajunge șef al statului, își dorește să guverneze fără PSD. „Pur şi simplu am ieşit din USL pentru că lucruri fundamentale au fost încălcate de partenerii noştri. Şi eu, şi domnul Iohannis, dacă se poate, ne dorim un guvern fără PSD. (…) Se tot discută despre unificarea dreptei. Este important să discutăm despre acest lucru, însă nu despre posibilele alianţe, ci despre ce înseamnă efectiv Dreapta, ca ideologie, pentru români”, a declarat președintele PNL.

Totodată, această declarație vădește intenția de destabilizare a situației interne prin destructurarea actualei majorități parlamentare cu toate că România are la ora actuală un guvern și un prim-ministru care beneficiază de încrederea Parlamentului.  Crin Antonescu își exprimă fără echivoc dorința de a forța crearea unei majorități artificiale, în ciuda voinței alegătorilor exprimată în toamna anului 2012, când electoratul și-a arătat sprijinul pentru o guvernare USL care să lupte împotriva lui Traian Băsescu și a regimului său. Astfel, președintele PNL ar repeta scenariul deja pus în practică în mod repetat de actualul șef al statului, sfidând voința alegătorilor și promisiunile asumate în fața acestora.

Ceea ce este și mai grav este faptul că pentru forțarea creării unei noi majorități fără PSD, Crin Antonescu este dispus să se alieze cu toate celelalte forțe parlamentare, inclusiv cu PMP. Or, într-un asemenea scenariu, partidul de transfugi al lui Traian Băsescu ar avea un rol fundamental în asigurarea stabilității noii majorități, fapt care îi va permite actualului șef al statului să rămână la putere chiar și după încheierea mandatului, din nou în pofida angajamentelor pe care Crin Antonescu și le-a asumat în fața electoratului.

Prin urmare, în cazul în care va câștiga alegerile prezidențiale din toamnă, Crin Antonescu intenționează să forțeze înlocuirea unui guvern legitim și performant cu unul format din oameni compromiși, care au falimentat statul sub cooronarea lui Traian Băsescu. Mai mult, după ani de zile în care președintele PNL s-a pretins un înverșunat critic al actualului șef al statului și al practicilor acestuia, Crin Antonescu ne promite acum că va fi un președinte exact după chipul și asemănarea lui Traian Băsescu.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
19 mai, 2014
de bruxel
PNL este unicul !
PNL este unicul partid de dreapta care vrea sa scoata romania de sub oligarhii pcr-securitate! Nu exista alta dreapta ! basescu sa vopsit in liberal ca da bine la public in rest el este omul lui iliescu de la fsn !

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ