Tăriceanu, despre legea pensiilor speciale pentru aleşii locali: Cred că au dreptul la o renumeraţie care să fie stimulativă

| 21 dec, 16:23

Copreședintele ALDE Călin Popescu Tăriceanu a declarat luni că cei din administrația locală au dreptul la o remunerație care să fie stimulativă și că parlamentarii ALDE vor anunța în plenul Senatului cum vor vota în cazul propunerii legislative prin care aleșilor locali le este acordată o indemnizație pentru limită de vârstă, transmite Agerpres.

"O să mă consult cu colegii mei și o să vedeți în plen. Nu mă feresc, deși știu că este un subiect care generează discuții și chiar controverse. Atâta vreme cât cei care sunt aleși în funcții publice, mă refer fie la nivelul Parlamentului, fie la nivelul administrației locale, vor avea salarii mici, atunci să nu ne așteptăm să atragem oameni cu competență profesională. Considerând că salariul este neatractiv (...), eu aș spune funcția este neatractivă și prin perspectiva riscurilor care incumbă. După cum vedeți foarte mulți sunt acuzați de conflict de interese, fără să fie vorba acuzați neapărat de corupție", a afirmat Tăriceanu, la Senat.

Citeşte şi: PNL anunță că nu va vota pensiile speciale pentru aleși locali

El susține că plata unor salarii mici în administrația publică locală constituie o "premisă pentru corupție".

"Stăm și ne minunăm că în România este corupție. Avem o campanie împotriva corupției pe care am spus că o salut. Dar această campanie nu face decât să combată efectele. Crede că ar trebui să vedem care sunt și cauzele. Plata unor salarii ridicole pentru oameni care lucrează în administrația publică locală, și aici nu mă refer numai la primari, este o premisă pentru corupție să existe în continuare. Aș prefera să nu mai avem acest dublu limbaj. Există mulți care dintr-un populism ieftin atacă aceste decizii. Eu cred că cei din administrația locală au dreptul la o remunerație care să fie stimulativă, având în vedere și responsabilitățile pe care le au și calitatea pe care oamenii o așteaptă de la ei — calitate însemnând pricepere, competență profesională", a mai spus Tăriceanu.

Pe ordinea de zi de luni a plenului Senatului este inclusă o propunere legislative pentru modificarea Statutului aleșilor locali, care prevede că primarii, viceprimarii, președinții și vicepreședinții de consilii județene care îndeplinesc condițiile vârstei standard de pensionare au dreptul la indemnizație pentru limită de vârstă.

"Cuantumul indemnizației pentru limită de vârstă se acordă în limita a trei mandate și se calculează ca produs al numărului lunilor de mandat cu 0,55% din indemnizația brută lunară. Indemnizația se cumulează cu orice tip de pensie stabilită în sistemul public de pensii și se suportă din bugetul Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice", se arată în textul propunerii legislative.

Actul normativ, semnat de 30 de deputați și senatori de la PSD, PNL și UDMR, va fi dezbătut în plenul Senatului în calitate de for legislativ decizional.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ