TAXA PE VICIU aduce la Sănătate, din 2006, circa 1,3 miliarde de lei pe an

| 11 iun, 2014

Taxa pe viciu aduce Sănătăţii, din 2006, circa 1,3 miliarde de lei pe an, din care sunt completate bugetele programelor naţionale, cele pentru reabilitarea unităţilor sanitare şi pentru achiziţii de echipamente, aparatură pentru spitale şi ambulanţe, au precizat, reprezentanţii MS.

Începând cu 2006, anul adoptării Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, s-a adăugat o nouă sursă de venituri proprii ale Ministerului Sănătăţii: taxa pentru sănătate, cunoscută şi ca taxa pe viciu. Prin acest act normativ, în scopul combaterii consumului excesiv de produse din tutun şi băuturi alcoolice altele decât berea şi vinul, precum şi pentru finanţarea cheltuielilor de sănătate, s-au instituit contribuţii ce se constituie în venituri proprii ale MS.

Sumele provenite din taxa pe viciu care au revenit Ministerului Sănătăţii în perioada 2006 - aprilie 2012 au fost de aproximativ 7,5 miliarde de lei, conform datelor instituţiei. MS estimează încasările anuale din taxa de viciu la aproximativ 1,3 miliarde de lei pe an.

Beneficiarii sumelor colectate din taxa pe viciu au fost unităţile sanitare din subordinea MS, precum şi cele din reţeaua aministraţiei publice locale. Banii au fost alocaţi, printre altele, pentru programele naţionale de tratament privind bolile transmisibile şi netransmisibile (HIV/SIDA, TBC, boli cardiovasculare, oncologice, neurologice, diabet zaharat, hemofilie, talasemie, boli rare). Totodată, din sumele primite de MS din taxa de viciu s-au făcut cheltuieli pentru achiziţia de ambulanţe, dar şi pentru realizarea unor studii de fezabilitate în vederea reabilitării a 15 spitale judeţene, cât şi pentru achiziţionarea de echipamente şi tehnică de calcul pentru medicii de familie.

Ca exemplu de cheltuieli, din 2006 şi până în aprilie 2012, aproape patru miliarde de lei din taxa pe viciu au fost utilizaţi pentru finanţarea programelor de sănătate, alţi 600 de milioane de lei - pentru aparatură medicală, iar peste 400 de milioane de lei - pentru reparaţii capitale la spitale.

Potrivit MS, din perspectiva finanţării sănătăţii, între 2007 şi 2014, această nouă resursă a reprezentat circa 9-10% din totalul cheltuielilor publice pentru sănătate. Taxa pe viciu a fost stabilită, la momentul introducerii, la 20 de eurocenţi pentru fiecare pachet de ţigări şi 200 de euro pentru fiecare hectolitru de alcool rafinat

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ