Teodorovici:43% dintre români sunt expuşi la sărăcie şi excluziune socială

| 13 feb, 2014

Ministrul Fondurilor Europene Eugen Teodorovici consideră că obţinerea unor rezultate semnificative în cazul combaterii sărăciei şi a excluziunii sociale trebuie să se bazeze pe existenţa unui cadru instituţional care să asigure coordonarea intervenţiilor statului în comunităţile cu probleme.

"Este evident că obţinerea unor rezultate semnificative se bazează pe existenţa unui cadru instituţional care să asigure coordonarea tuturor acestor intervenţii, monitorizarea intermediară şi ajustarea permanentă a acestor măsuri în funcţie de evoluţia socială. Acesta a fost motivul pentru care proiectul de act normativ a fost propus, alături de colegii mei parlamentari, proiect care constituie în mod evident un prim pas, un punct de plecare pentru procesul de reconsultare, care sper să continue şi împreună să identificăm cele mai simple şi eficiente măsuri pentru combaterea excluziunii sociale", a spus Teodorovici în cadrul dezbaterii privind adoptarea de măsuri specifice în vederea dezvoltării comunităţilor sărace din România.

El a prezentat un studiu potrivit căruia în România nivelul de sărăcie şi de excluziune socială este mult mai mare decât în majoritatea statelor membre, 4,3% din populaţie fiind expusă la astfel de riscuri în 2011.

'În ceea ce priveşte disparităţile regionale, analiza arată că regiunile cu cele mai mari rate de persoane aflate în risc de sărăcie şi excluziune socială sunt Nord-Est, sud-vestul Olteniei, Sud-Est şi sudul Munteniei. La celălalt capăt se aflau regiunile Vest şi Bucureşti-Ilfov. În plus, regiunea Vest este caracterizată de o rată relativ stabilă, în timp ce regiunea Sud-Vest a înregistrat o tendinţă negativă în ceea ce priveşte evoluţia acestei rate', a declarat Teodorovici.

El a arătat că, pe următorul cadru financiar, 2014-2020, se au în vedere două abordări propuse privind comunităţile defavorizate, prima fiind legată de utilizarea unor planuri integrate care, pe lângă măsurile obligatorii, vor include şi măsuri complementare în domeniile educaţiei, sănătăţii, serviciilor sociale şi ocupării forţei de muncă, măsuri care să răspundă la nevoile specifice ale comunităţilor defavorizate din zonele urbane identificate ca atare.

"Cea de-a doua abordare se referă la măsuri cu caracter nelegislativ, vizând persoane nevoiaşe şi care nu sunt incluse în planuri integrate adresate comunităţilor defavorizate", a mai spus ministrul Fondurilor Europene.

La dezbaterea proiectului de lege privind adoptarea de măsuri specifice în vederea dezvoltării comunităţilor sărace din România, eveniment desfăşurat în colaborare cu Policy Center for Roma and Minorities, au mai participat, la Palatul Parlamentului, chestorul Camerei Deputaţilor, deputatul PSD Mircea Drăghici, vicepreşedintele PSD, senatoarea Gabriela Firea, reprezentanţi ai Guvernului şi ai autorităţilor publice centrale şi locale, membri ai Comisiilor parlamentare de specialitate, precum şi numeroase organizaţii non-guvernamentale cu expertiză în acest domeniu.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ