Teodorovici: În 2014 şi 2015 România trebuie să cheltuiască 10 miliarde de euro, fonduri europene

| 28 feb, 2014

Ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, a declarat vineri la Baia Mare că România trebuie să cheltuiască în 2014 şi 2015 fonduri europene în valoare totală de circa 10 miliarde de euro, sumă rămasă din alocările financiare ale exerciţiului financiar 2007-2013.

"Anul acesta şi 2015 sunt doi ani în care trebuie să cheltuim ce a mai rămas din alocarea pentru actualul cadru financiar, aproximativ 10 miliarde de euro. Anul trecut noi am trimis Comisiei Europene peste 3,5 miliarde de euro - facturi, o sumă extraordinar de mare. Anul acesta este cu o ţintă mai mare decât ce am avut anul trecut", a precizat Eugen Teodorovici.

El a spus că perioada 2009-2011 a fost una de stagnare din punct de vedere al absorbţiei fondurilor europene în România, nivelul actual fiind de 34%.

"Ar fi fost mult mai bine dacă banii europeni, principala sursă de finanţare pentru orice stat european astăzi, ar fi intrat în România mai devreme - 2009, 2010, 2011, perioadă în care România a stagnat, din păcate. Ştiţi foarte bine, de la opt şi ceva la sută, aproximativ, în mai 2012, azi e 34%, un nivel de absorbţie foarte ridicat faţă de trecut, departe de ceea ce ar fi trebui să fie şi de ceea ce ne dorim cu toţi să fie în România", a precizat Eugen Teodorovici.

Ministrul Fondurilor Europene a subliniat că 2014 este şi anul de început al următorului cadru financiar european, în care ţara noastră are o alocare de 43 de miliarde de euro, bani ce trebuie alocaţi pentru proiecte care oferă un avantaj competitiv faţă de ţările vecine.

'2014 este şi anul de început al următorului cadru financiar, pentru care România are alocată o sumă de 43 miliarde de euro, sumă care pare foarte mare la prima vedere, dar atunci când discutăm de priorităţi suma este foarte mică. Asta ne obligă o dată în plus să alocăm banii în zonele în care România poate să aibă un avantaj competitiv faţă de ce este în zonă. Dacă vom investi în aceleaşi tip de proiecte ca Bulgaria, ca Ungaria sau ca alte state din zonă vom crea concurenţă doar între noi şi nimic altceva', a conchis Eugen Teodorovici.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ