Guvernul Ponta vrea să atragă anul acesta 2,8 mld euro din bani europeni

| 12 mar, 2014

Victor Ponta a anunțat în cadrul ședinței de guvern că în luna februarie în conturile Trezoreriei Statului au intrat 1,2 mld euro de la Comisia Europeană.

Victor Ponta a anunțat în cadrul ședinței de guvern că în luna februarie în conturile Trezoreriei Statului au intrat 1,2 mld euro de la Comisia Europeană. Primul-ministru i-a cerut ministrului Bugetului, Liviu Voinea, să folosească acești bani pentru a efectua plăți către beneficiarii care au depus cereri de plată sau de rambursare.

Sistemul prin care Guvernul împrumută bani din Trezorerie pentru a efectua plăți către beneficiari a fost implementat de cabinetele Ponta și a fost gândit pentru a accelera absorbția fondurilor europene. Având în vedere că în mai puțin de doi ani gradul de absorbție a ajuns de la 7% la 35%, acesta pare să fi avut succes. Practic, beneficiarilor li se plătesc sumele datorate mult mai repede, de către Guvern, în loc de Comisia Europeană, urmând ca sumele respective să fie virate apoi de Bruxelles direct în conturile Trezoreriei.

De asemenea, șeful Executivului le-a cerut miniștrilor ca în 2014 România să absoarbă cel puțin la fel de mulți bani ca în 2013, pentru a evita dezangajarea a 2,8 mld de euro.

„Dacă anul trecut am recuperat anii pierduţi cu programele suspendate, anul acesta nu mai există nicio problemă de acest gen şi vreau să vă rog pe toţi cei responsabili, mai ales că e vorba de noi miniştri, de fapt, domnul Korodi la Mediu, domnul Şova la Transporturi (...), deci, să nu existe nicio sincopă în activitatea autorităţilor de management, pentru că e bine când ne vin banii pe toate programele (...) Vreau să ştiţi că anul acesta, Transporturi, Mediu, POSDRU, toate celelalte, avem de cheltuit aproximativ 2,8 miliarde”, a declarat Victor Ponta.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ