Liviu Voinea a explicat formula dobânzii la care se împrumută România

| 03 apr, 2014

Dobânda la care se împrumută România de pe pieţele externe a crescut uşor în ultimele două luni, dar există posibilitatea ca şi în 2014 să existe economii din dobândă, la fel ca anul trecut, a declarat, joi, ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea.

"Am făcut economii din dobândă pe parcursul lui 2013, s-ar putea să facem şi în 2014. Dar, ca să fiu prudent, nu pot să bazez bugetul pe aceste economii. Dacă ele vor avea loc, se va vedea la rectificare şi voi putea aloca bani mai mulţi pentru alte necesităţi", a spus Voinea, la Antena 3.

Acesta a explicat că formula dobânzii la care se împrumută România este formată din dobânda de bază la care se împrumută SUA (în dolari) şi Germania (în euro), la care se adaugă riscul de ţară al României. Deşi acesta din urmă a scăzut, a crescut dobânda de referinţă la care se împrumută SUA şi Germania.

"Dobânda la care se împrumută România are două componente. Prima este dobânda de bază la care se împrumută în dolari America şi în euro Germania. Aia este punctul de pornire, plus riscul de ţară al României. La dobânda asta ne împrumutăm noi, la suma asta ne împrumutăm noi. Riscul de ţară al României a scăzut, dar dobânda de referinţă la care se împrumută SUA, respectiv Germania, a crescut. Pe ansamblu, în ultimele două luni, dobânda la care se împrumută România a crescut uşor. Şi întotdeauna este foarte bine să fii conservator când estimezi cheltuiala cu serviciul datoriei pentru că serviciul datoriei are o caracteristică: chiar dacă nu ai avea banii prevăzuţi în buget, eşti obligat să-i plăteşti", a explicat Liviu Voinea.

Potrivit ministrului delegat pentru Buget, România a prevăzut în bugetul pe 2014 înrăutăţirea situaţiei pe plan internaţional, care, de altfel, se şi produce în această perioadă.

'De ce? Pe de o parte politica de bani ieftină a SUA începe să se reducă. Americanii, în 2013, au dat 85 de miliarde de dolari în piaţă lună de lună, acum nu au dat decât 75 de miliarde şi încep din ce în ce mai puţin să dea'', a precizat el.

Liviu Voinea a reiterat că necesarul de finanţare al României este în scădere cu 10 miliarde de lei în 2014, comparativ cu 2013, pe fondul reducerii deficitului bugetar şi costurilor mai scăzute cu datoria guvernamentală.

'Suma care trebuie finanţată este chiar cu 10 miliarde (de lei - n. r.) mai mică în 2014 decât în 2013 datorită managementului datoriei publice pe care l-am făcut împreună cu colegii din Trezorerie în 2013 şi care a permis ca România să se împrumute la dobânzi minime istorice, pe maturităţi record-istoric - 30 de ani la dolar, 10 ani la euro. Mai bine decât a fost vreodată. Ăsta este adevărul, care nu poate fi contestat, e pe bază de cifre. Şi conjunctura internaţională a ajutat, dar şi alte ţări au avut o conjunctură favorabilă şi nu au reuşit să se împrumute atât de bine ca România. De ce? Pentru că noi am făcut reforme, am adus deficitul bugetar la cel mai mic nivel din istoria României - deficitul pe calcul european, EFSA - şi, atunci, şi necesarul de finanţare a scăzut', a arătat ministrul.

Tag-uri: Liviu Voinea
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ