Teodorovici: România cere CE realocarea a 350 milioane euro pentru lucrări la spitale, şcoli şi drumuri

| 07 noi, 2013

Ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, a declarat că România solicită aprobarea Comisiei Europene pentru realocarea a 350 de milioane de euro de la programele operaţionale de Mediu şi Transport, pentru proiecte pe Programul Operaţional Regional (POR) privind finalizarea de spitale, şcoli şi drumuri judeţene neterminate.

"Cel mai important lucru poate de astăzi de la reuniunea Comitetului de Monitorizare pentru Programul Operaţional Regional a fost decizia de realocare de fonduri de la alte programe operaţionale, de la Mediu şi de la Transport. E vorba de o sumă de 350 de milioane de euro. Sumă care am spus noi şi am propus Comisiei Europene să meargă direct către zona de spitale, şcoli şi drumuri judeţene. O sumă destul de importantă", a declarat ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici , citat de Agerpres.

Dacă România primeşte aprobarea Comisiei Europene, atunci cei mai mulţi bani vor fi realocaţi terminării lucrărilor la şcoli, şi anume 230 de milioane de euro, alţi 87 de milioane de euro pentru finalizarea drumurilor judeţene şi 33 de milioane de euro pentru spitale, a detaliat Teodorovici.

"Vă dau un exemplu la partea de şcoli. Din ce spuneau colegii acum la prezentare, peste 1.500 de şcoli deschise, de şantiere deschise, la Ministerul Educaţiei, ca şi evidenţă. Dar sunt şi alte astfel de şcoli începute la nivel local şi care nu apar în această evidenţă la nivel central. Sunt foarte multe şantiere deschise, tocmai asta este şi obligaţia noastră, să punem cu precădere aceste sume în aceste zone, unde şantierele sunt deschise, contractele nu sunt terminate şi unde efectiv, lucrările se degradează şi toată lumea pierde dacă nu sunt încă finalizate", a menţionat ministrul Fondurilor Europene.

În ceea ce priveşte drumurile, ministrul Eugen Teodorovici a spus că "România are din păcate, faţă de UE, o treime din media europeană, ca şi densitate de drumuri".

El a subliniat că realocarea de bani nu înseamnă că se iau bani de la unele proiecte şi se dau altora. "Nu înseamnă că am luat de la celelalte două programe operaţionale, am făcut doar o reaşezare de sume astfel încât la final de 2015, să nu pierdem, dacă eventual acele proiecte nu merg foarte bine, să nu pierdem bani faţă de Comisia Europeană", a explicat ministrul Eugen Teodorovici.

Potrivit acestuia, e important ca aprobarea realocării să fie dată de Comisia Europeană până la finalul anului, 2013 fiind ultimul an când se pot face realocări între programele operaţionale, potrivit regulamentelor valabile pentru toate statele membre.

Teodorovici a evidenţiat că prin realocarea celor 350 de milioane de euro este favorizată şi creşterea nivelului de absorbţie, în condiţiile în care POR 'stă cel mai bine la absorbţie, are peste 44 % rată de absorbţie'.

"Este foarte important ca aceste sume se duc pe proiecte începute, dar fără finanţare, deci oprite pentru motivul lipsei de finanţare, astfel încât noi să închidem cât mai multe din şantierele deschise la nivel local", a punctat Teodorovici, adăugând că România are deja proiecte aprobate, dar fără finanţare europeană, în valoare de două miliarde de euro.

Potrivit ministrului, toate aceste proiecte care au rămas fără finanţare trebuie translatate, trebuie începute în următorul cadru financiar 2014-2020, astfel încât din primul an România să aibă un nivel de absorbţie ridicat.

"Noi putem şi fiecare stat membru de fapt, poate să înceapă înainte să aibă acordul de parteneriat şi programul operaţional aprobat la nivel de Comisie, poate să înceapă finanţarea următoarelor proiecte, chiar neavând aceste programe aprobate. Dar numai de la 1 ianuarie 2014. Desigur, există un risc, că în cazul în care Comisia Europeană nu e de acord cu acele proiecte, acele finanţări să-ţi rămână pe bugetul de stat, ducându-se în partea de deficit. Dar trebuie să începem o astfel de abordare, pentru că ştim de acum ce vom finanţa pe următorul cadru financiar, tot drumuri, şcoli, spitale, ceea ce România are nevoie", a mai arătat Teodorovici.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ