Şefii Parchetului General se abţin în dosarul lui Gabriel Oprea: Niţu e parte în dosar, Licu şi-a dat doctoratul cu Oprea

| 25 ian, 15:24

Procurorul general Tiberiu Nițu şi adjunctul său, Bogdan Licu, s-au abţinut de la soluționarea solicitării DNA privind sesizarea Senatului pentru formularea cererii de efectuare a urmăririi penale față de Gabriel Oprea. Niţu este şi el parte în dosar, ca beneficiar de coloană oficială, iar Licu şi-a dat doctoratul cu Gabriel Oprea. Cererea a fost trimisă la Senat de al doilea adjunct al lui Niţu, procurorul Codruţ Olaru.

UPDATE Cererea DNA a fost transmisă la Senat de către procurorul Codruţ Olaru, adjunct al procurorului general Tiberiu Niţu.

"În conformitate cu disp. art. 109 alin. 2 din Constituţia României, art. 12 şi art. 19 din Legea nr. 115/1999, art. 305 alin. 4 din Codul de procedură penală şi a Deciziei nr. 270/10.03.2008 a Curţii Constituţionale, adjunctul procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a solicitat Senatului să formuleze cererea de efectuare a urmăririi penale faţă de OPREA GABRIEL, fost viceprim-ministru pentru Securitate Naţională şi Ministru al Afacerilor Interne, actual membru al Senatului, sub aspectul săvârşirii a două infracţiuni de abuz în serviciu, prev. de art. 132 din Legea nr. 78/2000 rap. la art. 297 alin. 1 Cod penal, ambele cu aplicarea art. 38 alin. 1 Cod penal.

Faptele reţinute în sarcina acestuia formează obiectul unui dosar al Direcţiei Naţionale Anticorupţie", se arată în comunicatul Ministerului Public.

 

UPDATE Bogdan Licu, prim-adjunct al procurorului general, a declarat luni că se abține și el în cazul cererii DNA de urmărire penală a lui Gabriel Oprea.

Bogdan Licu a declarat pentru Agerpres că a formulat o cerere de abținere în cazul lui Gabriel Oprea încă de pe data de 4 noiembrie 2015, atunci când dosarul a fost preluat de Parchetul General de la Parchetul Capitalei.

Motivul invocat de Bogdan Licu în cererea de abținere este faptul că și-a făcut doctoratul sub coordonarea lui Gabriel Oprea.

Potrivit CV-ului de pe site-ul Parchetului General, procurorul Bogdan Licu şi-a obţinut doctoratul în 2011, la Academia Naţională de Informaţii "Mihai Viteazul", cu lucrarea "Corupţia, risc major la adresa securităţii naţionale". Bogdan Licu este doctor în ştiinţe militare şi informaţii.

Urmează ca solicitarea DNA privind sesizarea Senatului în cazul lui Oprea să fie soluționată de Codruț Olaru, adjunctul procurorului general.

 

Procurorul general Tiberiu Nițu a anunțat luni că se abține de la soluționarea solicitării DNA privind sesizarea Senatului pentru formularea cererii de efectuare a urmăririi penale față de Gabriel Oprea, fiind parte în dosar. Iniţial, fusese anunţat că se va pronunţa prim-adjunctul său, Bogdan Licu.

"Având în vedere obligația de rezervă specifică magistraților și consecvent poziției adoptate întotdeauna în cazul dosarelor aflate în curs de soluționare, Tiberiu Mihail Nițu — procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție — apreciază că nu este oportun să facă niciun fel de declarații în ceea ce privește aspectele de la punctul 2 al comunicatului Direcției Naționale Anticorupție. Totodată, procurorul general dorește să sublinieze faptul că activitatea procurorilor este guvernată de principiul independenței, astfel încât nimeni nu poate interveni în deciziile procurorului de caz", se arată într-un comunicat remis luni de PÎCCJ.

Citește și: Dosarul "Coloana oficială": DNA cere încuviinţarea urmăririi penale a lui GABRIEL OPREA. Reacţia lui Oprea

Potrivit comunicatului, "în considerarea acestor principii, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție s-a abținut de la soluționarea solicitării Direcției Naționale Anticorupție, aceasta urmând a fi soluționată de prim-adjunctul procurorului general".

Procurorul-șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, a cerut luni sesizarea Senatului pentru formularea cererii de efectuare a urmăririi penale față de Gabriel Oprea, fost viceprim-ministru pentru Securitate Națională și ministru al Afacerilor Interne, în legătură cu săvârșirea a două infracțiuni de abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul în perioada în care a deținut funcția ministerială.

Citește și: DNA: Oprea i-a asigurat coloana oficială şi procurorului general Niţu

2011

Diploma obţinută

Doctor în ştiinţe militare şi informaţii

Disciplinele principale studiate

"Corupţia, risc major la adresa securităţii naţionale"

• Numele şi tipul instituţiei de învăţământ

Academia Naţională de Informaţii "Mihai Viteazul"

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ