Tillerson: Există riscul izbucnirii unui conflict deschis între Beijing şi Washington

| 02 aug, 10:46

Secretarul de Stat al SUA, Rex Tillerson, a avertizat marţi noaptea că relaţiile bilaterale americano-chineze au ajuns într-un moment de cotitură, făcând apel la evitarea unui „conflict deschis” între Beijing şi Washington, scrie News.ro.

Aceste declaraţii au loc după ce preşedintele american a ameninţat că investitorii chinezi nu vor mai câştiga sute de miliarde de dolari din exporturi, pentru că Beijingul nu face nimic pentru a gestiona situaţia ameninţătoare din peninsula Coreeană, în timp ce regimul de la Phenian dezvoltă şi testează rachete intercontinentale capabile să lovească metropole precum Los Angeles, Denver şi Chicago.

Tillerson le-a spus jurnaliştilor că relaţiile au ajuns într-un moment de cotitură după „o perioadă lungă lipsită de orice conflict”, care a durat mai bine de patru decenii între Washington şi Beijing.

„Cum ar trebui să definim această relaţie cu China şi cum putem să ne asigurăm că va continua prosperitatea economică în beneficiul ambelor ţări şi a întregii lumi - pentru că vom avea neînţelegeri, avem neînţelegeri - cum vom gestiona aceste neînţelegeri pentru a evita un conflict deschis?”, s-a întrebat şeful Departamentului de Stat.

De asemenea, acesta a explicat că relaţiile chinezo-americane sunt cu adevărat testate de situaţia din Coreea de Nord, precum şi de încercările nereuşite ale preşedintelui Trump de a forţa Beijingul să rezolve problema reprezentată de regimul dictatorului Kim Jong-un.

„Putem să munci împreună pentru a răspunde ameninţării globale atunci când avem un obiectiv comun? Şi unde avem neînţelegeri - în Marea Chinei de Sud, avem nişte neînţelegeri comerciale care trebuie să fie adresate - putem să trecem de aceste neînţelegeri într-un mod care nu ne va conduce la un conflict deschis şi putem să găsim soluţii care avantajează ambele părţi?”, a precizat Tillerson.

Analiştii cred că preşedintele american a încercat să obţină o ”mare afacere” de la Xi Jinping, prin care liderul de la Beijing ar fi scăpat de presiunea internaţională pe probleme comerciale şi cu privire la campania din Marea Chinei de Sud în schimbul cooperării pentru rezolvarea situaţiei din Coreea de Nord.

Însă, relaţiile dintre cei doi lideri s-au răcit considerabil în ultimele luni, deşi iniţial existau semne pozitive de cooperare, în special după summitul de două zile de la Mar-a-Lago.

Trump a lansat sâmbătă o serie de acuzaţii extrem de dure la adresa Chinei, susţinând că predecesorii săi „nesăbuiţi” au permis Beijingului să „câştige sute de miliarde de dolari anual în comerţ”, deşi nu a făcut nimic pentru a limita ambiţiile nucleare ale regimului de la Phenian.

Presa chineză a răspuns printr-un limbaj neobişnuit de robust, condamnând revărsarea emoţională şi inflamatorie de sentimente din partea preşedintelui Trump.

Tag-uri: China, SUA
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ