Tillerson, secretarul american de Stat: Tensiunile dintre Qatar şi unele state arabe nu vor afecta lupta antiteroristă

| 05 iun, 10:19

Rex Tillerson, secretarul american de Stat, a declarat că ruperea legăturilor diplomatice între mai multe ţări arabe şi Qatar nu va afecta lupta împotriva terorismului şi a făcut un apel la rezolvarea neînţelegerilor, informează Reuters.

Arabia Saudită, Egipt, Emiratele Arabe Unite şi Bahrain au anunţat luni că vor sista legăturile cu Qatarul, acuzând Doha de sprijinirea terorismului. Evenimentul reprezintă o ruptură fără precedent între statele din cadrul Consiliului de Cooperare al Golfului.

Acţiunea statelor arabe riscă să escaladeze şi mai mult tensiunile provocate de sprijinul Qatarului pentru mişcarea islamistă Fraţia Musulmană.

Totuşi, secretarul american de Stat este de părere că efectele acestui eveniment vor fi reduse, în condiţiile în care regiunea joacă un rol important pentru operaţiunile SUA împotriva reţelei teroriste Stat Islamic.

Bahrain găzduieşte o puternică flotă americană, în timp ce în Qatar se află baza aeriană Al Udeid, care este folosită de forţele SUA pentru a efectua raiduri aeriene împotriva militanţilor din regiune.

Tillerson a făcut un apel la statele din regiune să-şi rezolve diferendele între ele şi a oferit sprijinul Statelor Unite în acest sens.

Coaliţia arabă coordonată de Arabia Saudită, care de doi ani desfăşoară operaţiuni în Yemen, a anunţat excluderea Qatarului din organizaţie, acuzând acest stat că ar susţine reţele teroriste, inclusiv Al-Qaida şi Stat Islamic.

În ultimele săptămâni, mai multe publicaţii americane au acuzat Qatarul că ar finanţa terorismul, cu toate că ţara este membră a coaliţiei internaţionale care luptă împotriva Stat Islamic.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ