Tobă: Peste 100 de activităţi au fost necesare pentru punerea în executarea a mandatului lui Năstase

| 21 oct, 2013

Şeful Poliţiei Române, Petre Tobă, a declarat luni, la instanţa supremă că pentru finalizarea punerii în executare în 2012 a mandatului de încarcerare a lui Adrian Năstase poliţiştii au făcut peste o sută de acte procedurale, solicitări şi demersuri, uneori fiind nevoiţi să insiste la medici.

Petre Tobă a dat luni, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, o declaraţie în dosarul în care medicul Şerban Brădişteanu este judecat pentru că în 2012 ar fi încercat tergiversarea punerii în executare a deciziei din iunie 2012 de condamnare a lui Adrian Năstase la doi ani de închisoare în dosarul "Trofeul calităţii", potrivit mediafax.

Şeful Poliţiei Române a arătat în faţa judecătorilor că a purtat un dialog cu ministrul de Interne de la acea vreme, Ioan Rus, şi l-a anunţat pe acesta în legătură cu faptul că ofiţeri de la Poliţia Capitalei urmează să pună în executare mandatele emise în dosarul "Trofeul calităţii".

Tobă a arătat că Ioan Rus i-a mărturisit atunci că doreşte să poarte o discuţie cu Adrian Năstase şi că l-a întrebat dacă este legal din punct de vedere procedural. El a precizat că i-a spus lui Ioan Rus că nu găseşte niciun impediment procedural la acel moment, mandatele nefiind emise de către instanţa de executare, respectiv Tribunalul Bucureşti.

Petre Tobă a adăugat că, într-o discuţie ulterioară cu Ioan Rus, acesta i-a spus că a discutat cu Năstase, care "părea vizibil agitat şi neliniştit" în legătură cu informarea pe care i-a făcut-o.

În acest context, Tobă a explicat că Ioan Rus i-a sugerat, pe fondul faptului că îi cunoştea afecţiunile cardiace, să se analizeze oportunitatea trimiterii unei ambulanţe, odată cu echipajul de poliţie, la domiciliul fostului premier.

"Ioan Rus a fost informat de mine că urma să executăm acele mandate. Totodată, eu am informat ministrul cu privire la prevederile art. 420 şi următoarele din Codul de procedură penală privind punerea în executare a mandatelor, şi mai precis că acesta se execută în aceeaşi zi când se primesc, după ce în mass-media s-a vehiculat ipoteza că persoanele condamnate la pedepse cu executare ar avea un răgaz de 24 de ore pentru predare", a precizat Petre Tobă.

Acesta a mai arătat că a fost nevoit să-l cheme pe şeful Poliţiei Capitalei Lucian Guran, după tentativa de suicid a lui Adrian Năstase şi după internarea acestuia la Spitalul Floreasca. În acest context, Petre Tobă a arătat că, după internarea lui Năstase la spital, Poliţia Română a făcut o serie de demersuri pentru verificarea cu exactitate a posibilităţii continuării punerii în executare a mandatului emis de tribunal pe numele lui Adrian Năstase.

Tobă a precizat că s-au făcut numeroase solicitări la Colegiul Medicilor, la Institutul Naţional de Medicină Legală, la Autoritatea Naţională a Penitenciarelor, precum şi către medicii curanţi ai lui Adrian Năstase. Însumate, a arătat Tobă, demersurile făcute ar fi fost peste o sută.

Şeful Poliţiei Române a precizat că a fost uneori necesară şi revenirea cu solicitări către medicii curanţi ai lui Adrian Năstase, pentru a obţine în integralitate dosarul medical al fostului premier, în vederea transmiterii acestuia Institutului Naţional de Medicină Legală.

Demersul a fost necesar pentru ca specialiştii INML să spună dacă poate fi continuată punerea în executare a mandatului în cazul lui Năstase, a mai spus Tobă.

"Toţi colegii mei şi-au îndeplinit cu respectarea strictă a legii toate activităţile, de aceea şi soluţiile de neîncepere au fost pronunţate de Parchetul ICCJ şi DNA faţă de toţi colegii mei care au fost implicaţi în această situaţie. Poliţia Capitalei m-a informat, în dinamică, că a efectuat mai multe activităţi şi demersuri pentru a putea să finalizeze punerea în executare a mandatului. Toate aceste demersuri însumate, fie că ne referim la cele făcute la ANP, la Spitalul Floreasca, la INML sau la instanţa de executare, le-am estimat eu undeva în jur de o sută de activităţi pe care Poliţia Capitalei la un moment dat le-a desfăşurat pentru finalizarea acestei proceduri. Au fost multe demersuri datorită situaţiei medicale incerte a persoanei respective. Au fost situaţii când colegii mei au trebuit să revină cu solicitări adresate unităţii medicale. Toate activităţile poliţiştilor au depins de starea medicală a persoanei, noi nu ne puteam exprima cu privire la aceasta. Colegii mei mi-au raportat faptul că au existat situaţii în care au fost nevoiţi să facă reveniri pentru a putea să obţină documente de la nivelul Spitalului Floreasca", a adăugat Petre Tobă, la ieşirea din sediul instanţei.

În 2 septembrie, fostul şef al Poliţiei Capitalei Lucian Guran a arătat, în declaraţia de martor pe care a dat-o la ICCJ, că niciunul dintre colegii săi nu i-a adus la cunoştinţă că medicul Şerban Brădişteanu s-ar opune transferării în penitenciar a lui Adrian Năstase, după ce fostul premier a încercat să se sinucidă şi a fost dus la spital.

Medicul Şerban Brădişteanu, şeful Clinicii de chirurgie cardiovasculară de la Spitalul Floreasca, a fost trimis în judecată de procurorii DNA în 6 decembrie 2012, iar judecarea cauzei a început în 20 martie.

Şerban Brădişteanu a fost acuzat de procurorii DNA de favorizare a infractorului, infracţiune în legătură directă cu infracţiunile asimilate celor de corupţie.

Procurorii au arătat în rechizitoriul trimis instanţei că, în 20 iunie 2012, Completul de cinci judecători al instanţei supreme l-a condamnat definitiv pe Adrian Năstase la doi ani de închisoare cu executare pentru folosirea influenţei sau autorităţii funcţiei de preşedinte al unui partid în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite. În aceeaşi zi, Tribunalul Bucureşti a emis mandatul de executare a pedepsei cu închisoarea, conţinând menţiunea expresă de încarcerare în penitenciar a lui Adrian Năstase.

După decizia instanţei, Adrian Năstase a încercat să se sinucidă, fiind dus la Spitalul de Urgenţă Floreasca.

"În condiţiile în care Adrian Năstase şi-a provocat leziuni prin împuşcare, acesta a fost transportat la Spitalul Clinic de Urgenţă Floreasca Bucureşti şi, cu această ocazie, inculpatul Brădişteanu Şerban Alexandru, prin atitudinea sa, a încercat zădărnicirea punerii în executare a mandatului de executare a pedepsei privindu-l pe Năstase Adrian", au notat procurorii în rechizitoriu.

Anchetatorii au precizat că medicul Şerban Brădişteanu şi-a folosit prerogativele sale de medic specialist în chirurgie cardiovasculară şi şi-a asumat internarea lui Adrian Năstase în cadrul secţiei pe care o conducea, deşi diagnosticul medical nu impunea internarea în acea secţie, iar primele intervenţii medicale au fost realizate de un alt doctor dintr-o altă secţie.

"În continuare, deşi nu a făcut nicio menţiune cu privire la necesitatea unei intervenţii chirurgicale cardiovasculare în fişa medicală a persoanei condamnate, inculpatul Brădişteanu Şerban Alexandru şi-a arogat fără drept calitatea de a emite opiniile oficiale ale spitalului, a preluat controlul asupra comunicării publice şi a transmis că persoana condamnată are şi alte afecţiuni medicale, care, în realitate, erau secundare celor urgente gestionate deja de un alt medic", au mai arătat procurorii.

Brădişteanu mai este acuzat că a evitat să comunice oficial reprezentanţilor Direcţiei Generale de Poliţie Municipiului Bucureşti dacă Adrian Năstase poate fi încarcerat.

Adrian Năstase a fost internat la Spitalul Floreasca din 20 până în 26 iunie 2012, când a fost dus la Spitalul Penitenciar Rahova, după ce Tribunalul Bucureşti a stabilit că spitalizarea lui nu împiedică punerea în aplicare a mandatului de executare a pedepsei.

În 18 martie 2013, Năstase a fost eliberat din penitenciar, după ce Tribunalul Bucureşti a admis cererea lui de eliberare condiţionată.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ