Traian Băsescu critică delegarea lui Cioloș la Consiliul European: "Este inoportună. Iohannis fuge de asumarea răspunderii"

| 08 dec, 17:02

Delegarea la Consiliul European de iarnă a premierului Dacian Cioloș este inoportună și arată o fugă de responsabilitate din partea președintelui Klaus Iohannis, având în vedere că principala tematică a reuniunii este legată de politica externă, a declarat președintele Mișcării Populare, Traian Băsescu, marți, într-o conferință de presă la finalul Comitetului Executiv Național al formațiunii.

"Mișcarea Populară atrage atenția asupra faptului că acest Consiliu este dedicat politicii externe. Consiliul European de iarnă are ca principală tematică politica externă. În această situație, delegarea participării către prim-ministrul Dacian Cioloș este inoportună și arată că domnul președinte Iohannis fuge de asumarea răspunderii într-un moment dificil", a declarat Traian Băsescu, potrivit Agerpres.

El a adăugat că există o serie de dezavantaje ale prezenței premierului la Consiliul European.

"Acolo ai nevoie de un om care să aibă un mandat extrem de flexibil, pentru că poți să-ți atingi obiectivul pe o temă, poți să ratezi obiectivul pe o altă temă, dar trebuie să ai capacitate de negociere. (...) Un premier cu un mandat scris are mici posibilități de negociere. Cred că este o greșeală, mai ales că există o temă extrem de sensibilă, de fapt sunt două teme foarte sensibile", a arătat președintele MP.

Potrivit lui, la Consiliul European se va discuta și despre "Brexit", adică amenințarea Marii Britanii cu ieșirea din Uniunea Europeană.

"Eu știu povestea lui David Cameron legată de condițiile pe care ar vrea să le impună. Una este legată de piața forței de muncă pe care Marea Britanie ar vrea să o limiteze în liberalizare, lucru cu care România nu poate fi de acord. De asemenea, Marea Britanie vrea să solicite dreptul de a nu acorda cetățenilor europeni din alte state care vin și muncesc în Regatul Unit nivelul de suport social pe care-l acordă britanicilor, ceea ce, iarăși, este de neacceptat având în vedere numărul mare de muncitori pe care România îl are în Regatul Unit. Deci, este o temă extrem de sensibilă și cel care va reprezenta România trebuie să aibă un mandat foarte puternic din acest punct de vedere, pentru a apăra în primul rând cetățenii români și pe urmă interesele Marii Britanii", a mai declarat președintele MP.

Băsescu a spus, pe de altă parte, că UE trebuie să facă tot ce se poate pentru a nu pierde Marea Britanie.

"Și eu cred că exigențele lui David Cameron pot fi satisfăcute în alte zone decât cele legate de libera circulație a forței și drepturile egale ale cetățenilor europeni pe teritoriul celorlalte țări atunci când vine vorba de sprijinul social, de ajutoarele sociale", a spus președintele MP.

El a dat ca exemplu în acest sens faptul că Marea Britanie are un sistem de discount la contribuțiile la bugetul UE.

"Se poate compensa aici cu atât mai mult, cu cât la ultimul exercițiu bugetar Marea Britanie a primit o diminuare a acestui discount. Deci, sunt multe alte zone în care se poate negocia, reducerea contribuției financiare a Marii Britanii chiar la bugetul UE, dar nu discriminarea cetățenilor. Pentru că asta ar afecta cetățenii români în mod consistent. Și România nu poate accepta o astfel de abordare", a subliniat președintele MP.

El nu exclude posibilitatea ca la Consiliul European să se discute și despre "crearea sistemului automat de repartizare a migranților".

"Adică să rămână în sarcina Comisiei Europene repartizarea numărului de migranți pentru fiecare țară. Iarăși, lucru inacceptabil și România trebuie să aibă o opoziție totală față de un asemenea sistem, care nu ar mai fi un sistem de consultare cu țara care urmează să primească migranți, ci, pur și simplu, un anunț făcut de Jean-Claude Juncker și, eventual, o adresă. (...) Aici riscurile sunt majore iar România trebuie să profite de discutarea subiectului pentru a spune că nu acceptă decât cotă zero", a opinat președintele MP.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ