Turtoi (MADR): Rata de absorbţie pe POP 2007 - 2013 va depăşi 60% până la finele anului

| 29 oct, 14:07

Rata de absorbţie pe Programul Operaţional pentru Pescuit 2007 - 2013 va depăşi 60% până la finele anului, în condiţiile în care sumele plătite până în prezent beneficiarilor totalizează 135 de milioane de euro, a declarat, joi, secretarul de stat în Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), George Turtoi.

"Gradul de absorbţie pe Programul Operaţional pentru Pescuit a ajuns în prezent la 56% dar sperăm să depăşim 60% fără probleme. Am plătit deja beneficiarilor 135 de milioane de euro din fondurile europene alocate pe acest program de 261 de milioane de euro şi mai avem în sistem încă 36 de milioane de euro. Cred că plăţile vor depăşi 150 milioane de euro până la finele programului", a precizat Turtoi. 

Oficialul MADR a subliniat că autorităţile vor face tot posibilul pentru a plăti cât mai mulţi bani din acest program, însă totul depinde de beneficiari."Noi încercăm să plătim cât mai mult, dar numai dacă vin beneficiarii la plată. Dacă nu vin şi îşi reziliază proiectele, nu ai ce să faci. Nu poţi să dai banii fără să-i verifici, fără să aibă cofinanţare, doar aşa ca să-i dai banii", a mai spus Turtoi. 

Specialiştii din Autoritatea de Management pentru POP consideră că România nu a avut experienţa necesară pentru implementarea acestui program, POP 2007-2013, dar nici mediatizarea pe care ar fi meritat-o, iar din 2012 până în iunie 2013, fondurile europene au fost blocate de către Comisia Europeană şi nu au mai fost rambursate sumele cheltuite. 

Plăţile prin POP au fost întrerupte, în ianuarie 2012, din cauza unor erori şi nereguli în procesul de selecţie a proiectelor depuse, dar şi a unor deficienţe în separarea funcţiilor şi atribuţiilor din cadrul Autorităţii de Management. 

Comisia Europeană a deblocat Programul Operaţional de Pescuit un an mai târziu, în mai 2013, când a rambursat României cele aproape 60 de milioane de euro pe care le-a suportat statul român, însă alte 24 de milioane de euro au fost pierdute din cauza disfuncţionalităţilor din sistem, jumătate din această sumă numai în anul 2013. 

Pentru perioada de programare 2007-2013, Programului Operaţional de Pescuit din România i-a fost alocat un buget de 261,575 milioane de euro din care 196,181 milioane de euro reprezintă contribuţia Fondului European pentru Pescuit (FEP)

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ