ULTIMA ORĂ. Lukoil ÎNCHIDE rafinăria Petrotel dacă procurorii nu ridică sechestrul

| 08 oct, 2014

Lukoil va închide definitiv rafinăria Petrotel Ploieşti dacă, până vineri, procurorii nu vor ridica sechestrul instituit pe stocurile şi pe patrimoniul companiei, a declarat Vladimir Nekrasov, prim-vicepreşedintele grupului Lukoil.

El a sosit astăzi în România de la Moscova şi a avut discuţii pe această temă cu vicepremierul Liviu Dragnea, cu ministrul Energiei, Răzvan Nicolescu, şi cu procurorul care instrumentează acest caz.

"În acest moment ne sunt blocate stocurile strategice de ţiţei şi produse petroliere şi avem sechestru asigurător pe tot patrimoniu rafinăriei şi pe debitele Lukoil România faţă de Petrotel. Am propus o înţelegere pentru revizuirea acestor măsuri asiguratorii. Dacă vom ajunge la un acord vom reporni rafinăria, dacă nu, nu", a spus Nekrasov, care este reprezentantul grupului cu activitatea de rafinare, marketing şi distribuţie.

El a spus că joi se va întoarce la Moscova, iar o decizie privind închiderea definitivă a rafinăriei va fi luată până vineri.

Potrivit oficialului, Lukoil Petrotel va plăti 700 milioane dolari la bugetul de stat drept taxe şi impozite pentru acest an.

"Considerăm că aceşti 700 de milioane de dolari pe care îi plătim pot fi considerate măsuri asiguratorii. Dacă rafinăria nu va mai exista, statul nu va mai putea să obţină aceşti bani, pentru că vom opri rafinăria definitiv", a adăugat Nekrasov. El a mai afirmat că a discutat aceste lucruri şi cu ministrul energiei şi cu vicepremierul României.

"Le-am raportat situaţia curentă, dar înţelegem foarte bine că nu au dreptul să intervină. Lor le pare rău că în cazul opririi rafinăriei vor trebui să revizuiască bugetul pentru acest an în sensul reducerii veniturilor din impozite", a precizat oficialul companiei.

Acesta a explicat că 90% din producţia de carburanţi a rafinăriei merge către Lukoil România, care are peste 300 de benzinării pe piaţa locală. Dacă rafinăria se va închide carburanţii vor trebui importaţi din Rusia, Bulgaria sau alte ţări sau achiziţionaţi de la alte companii de pe piaţa locală, însă preţul de vânzare a lor va fi mai mare.

"Cumpărătorul nostru de bază este Lukoil România. 90% din producţia noastră merge către această companie. Aceasta face plăţi către rafinărie iar din aceşti bani noi cumpărăm materii prime, plătim taxe şi facem reparaţii. Pentru a putea cheltui măcar un cent trebuie să cerem aprobare procurorilor şi vorbim de un rulaj de aproximativ 20 milioane dolari. În plus, patrimoniul nostru este sub sechestru. Suntem o companie listată, avem sute şi mii de acţionari, cum vor investi aceşti acţionari într-un patrimoniu sechestrat? Astfel că suntem dispuşi la compromisuri pe care le vom raporta în următoarele zile, dar vom închide rafinăria dacă nu vom ajunge la un acord. Ne pare rău pentru că suntem demult pe piaţa din România şi ar fi păcat să se închidă o asemenea rafinărie modernă", a subliniat Nekrasov.

El a adăugat că acest dosar nu are nicio conotaţie politică.

"Suntem o companie privată şi suntem foarte departe de politică. Înţelegem doar activitatea comercială şi nu ne implicăm în acţiunile politice ale unei ţări. Consideră că toate acuzaţiile sunt nefondate şi vom demonstra acest lucru împreună cu avocaţii", a mai spus vicepreşedintele Lukoil.

Acesta a completat că nu i s-a prezentat de către procurori nici un document din care să reiasă valoarea prejudiciului din acest dosar.

Citeşte şi: Sechestrul pe conturile şi stocurile LUKOIL a fost ridicat. Rafinăria începe pregătirea pentru pornire

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ