Un astronom japonez a descoperit cea mai strălucitoare stea din sec. XXI

| 19 aug, 2013

Astronomii au descoperit cea mai strălucitoare nouă stea din secolul XXI. Explozia unei stele albastre în constelaţia Delfinului a provocat o străfulgerare, care în zilele de 17 şi 18 august a atins nivelul la care a putut fi văzută cu ochiul liber, relatează publicaţia online rusă Lenta.ru.

Biroul central de informaţii astronomice confirmă această descoperire, care a fost de asemenea relatată şi de site-ul apod.com, specializat în informaţii din domeniul astronomiei.  În noaptea de 14 spre 15 august, astronomul amator japonez Koichi Itagaki a descoperit o nouă stea în constelaţia Delfinului, ce nu se regăseşte pe hărţile amatorilor. Luminozitatea stelei a fost de magnitudine 6,8, iar apoi a ajuns la magnitudine 4,3, ceea ce a făcut posibil să fie văzută cu ochiul liber din locuri favorabile pentru observaţii astronomice.

În mediul rural, departe de oraşele iluminate, o persoană cu vedere normală poate vedea stele de magnitudinea 5,5 (cu cât magnitudinea este mai mică, cu atât mai luminoasă se vede steaua, la scară logaritmică).

Distanţa până la noua stea nu a fost încă stabilită. Compararea coordonatelor luminozităţii cu cataloage detaliate de stele a făcut posibilă stabilirea faptului că explozia s-a produs acolo unde se afla steaua PNV J20233073+2046041. Acest corp ceresc face parte din categoria supergiganţilor albaştri, astfel că astrofizicienii cred că explozia a avut loc după un mecanism tipic pentru noile stele.

Tag-uri: stea
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ