Un gest care-l va costa: cum și-a șters Antonescu pantofii cu documentele fondatoare ale USL

| 16 mai, 2014

Secretul bine păzit pentru care PNL și în speță Crin Antonescu nu se pot alia pe față cu Traian Băsescu, fiind nevoiți la înțelegeri subterane, este chiar în documentele fondatoare ale USL, semnate la Cluj, în noiembrie 2011.

Mulți au urmărit evoluția trădării PNL, care s-a rupt din USL sub pretextul impunerii lui Klaus Iohannis la vârf, în guvernul Ponta. Principala întrebare pe care și-au pus-o analiștii politici a fost legată de eforturile – uneori patetice – de disimulare pe care le făcea Crin Antonescu. Deși absolut toată lumea a înțeles până la urmă cine este răspunzător pentru distrugerea alianței, iar ulterior au constatat cu relativă ușurință apropierea evidentă și nu numai de limbaj dintre Crin Antonescu și Traian Băsescu, liderul PNL a adoptat o bizară politică a struțului, cu capul adânc înfipt în nisip și pretextând oricui dorea să-l asculte că între liberali și tabăra lui Băsescu nu este nicio legătură. Că astfel n-a reușit nicidecum să salveze aparențele, o dovedesc sondajele.

PNL s-a prăbușit în preferințele electoratului și toți cei chestionați l-au indicat pe Crin Antonescu drept principalul responsabil al ruperii USL. Mai mult de atât, situația a evoluat abrupt ulterior, în prezent PNL fiind în alianță de facto cu PDL, PMP și cine se mai ivește dintre oamenii lui Băsescu, semnând în comun cu aceștia o moțiune de cenzură împotriva guvernului Ponta în timp ce aparițiile liderilor liberali sunt apanajul aproape exclusiv al presei aservite Palatului Cotroceni. Cu toate aceste semne evidente, strâns cu ușa de presa independentă, Crin Antonescu n-ar recunoaște orice ar fi legătura cu Traian Băsescu! De ce această secretomanie inexplicabilă, s-au întrebat cei mai mulți? PNL și Antonescu n-au putut prosti electoratul la ruperea USL, cei care le-au retras încrederea (de la un estimat de 30-25% la 12%-15% în prezent) sunt bine plecați, care să fie motivul pentru care liberalii insistă să joace acest penibil joc de-a Baba Oarba pe tema colaborării cu partida lui Traian Băsescu?

Din rațiuni evidente este greu de admis presupunerea că Antonescu ar mai spera să recupereze ceva din fostul electorat. Nici cei mai neatenți oameni nu pot fi duși cu preșul în asemenea măsură, în niciun caz în legătură cu Traian Băsescu care a rămas paote cea mai controversată figură politică a momentului, după Elena Udrea, în urma agonizantei perioade de furt, jaf și incompetență a perioadei 2009-2012. Faimosul anunț al tăierilor salariale i-au imprimat lui Băsescu pe frunte un stigmat pe care populația nu mai este dispusă sub niciun chip să-l uite sau să-l ignore. Prin asociere, Crin Antonescu și PNL au devenit paria politici în ochii unei masive părți a electoratului actual.

Secretul bine păzit pentru care PNL și în speță Antonescu nu se pot alia pe față cu Traian Băsescu, fiind nevoiți la înțelegeri subterane, este chiar în documentele fondatoare ale USL, semnate la Cluj, în noiembrie 2011. Conținutul acestui veritabil contract politic expune partidul lui Antonescu unei incredibile căi de atac. PNL-ul n-a fost niciodată mai vulnerabil, fapt cu atât mai surprinzător cu cât în prezent își provoacă și își hărțuiește foștii aliați, sabotând campania electorală a acestora prin tracasări avocățești legate de identitatea fostei USL. Or, chiar aceasta reprezintă vulnerabilitatea extremă, un adevărat călcâi al lui Ahile pentru Antonescu. Conform declarațiilor din documentele semnate de liderii USL, Victor Ponta si Crin Antonescu, mai precis în Angajamentul de la Cluj, din noiembrie 2011, apare scris negru pe alb: “Sunt mulți care spun că mai rău decât acum nu se poate. USL vrea să arate că se poate mult mai bine! Pentru aceasta, este nevoie de schimbare totală! Vrem sa redăm românilor încrederea și speranța! Prin acest nou contract politic, candidațiiUSL se angajează să nu colaboreze cu Traian Băsescu și PDL, care trebuie să plătească pentru dezastrul în care se află România. USL este proiectul politic al unui nou început. Angajamentul nostru este să dăm acestei țări un nou model de guvernare competentă și eficientă, dar și să creăm un nou model de societate, așezată pe repere morale, construită pe solidaritate, respect și toleranță”. Or, conform tacticii avocățești inaugurate chiar de PNL-ul care cere interzicerea folosirii acronimului USL în campanie, asta poate fi interpretat că, dacă PNL vrea să facă alianță cu prietenii lui Băsescu, ar trebui să renunțe la locurile lor din Parlament. Liberalii au intrat în Parlament ca membri ai USL și nu pot încălca acest angajament. Sau, dacă îl încalcă, cel puțin nu pot acuza PSD că vrea să continue obiectivele USL și își asumă angajamentul necolaborării cu tabăra lui Băsescu!

Este foarte posibil să fim în curând martorii unei riposte chiar în acest sens, venită din partea social-democraților care nu-i mai pot ierta lui Antonescu că, după ce a trădat USL, acum pune și bețe-n roțile campaniei social-democraților pentru europarlamentare.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

5 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
16 mai, 2014
nelu cristea
despre ipocrizie
ati uitat de actul de coabitare ?
16 mai, 2014
Ilici
Keep walking
In curand Antonescu o sa se stearga pe pantofi si cu Victoras si cu toata gasca de tovarasi, mincinosi si tradatori fara cuvant. Si noi o sa ne bucuram. Tineti aproape !!!
16 mai, 2014
boschetar la cotroceni
ilici- Hantonescu nici in parlament nu intra daca nu CATINDA aliat in usl,., oricum mai mult de 10% nu ia pnl la orice vot ,a ajuns sa se duca LABE unu teve unde se uita 3-4 securisti plus operatorii:)))) la anu o sa uiti ca a existat antonescu in politica romaneasca!
16 mai, 2014
fan Sultanescu
eu i-am transmis lui Antonescu sa nu foloseasca acele documente la sters pantofii...
Ponta a fost mai istet,si-a sters cizmele de cauciuc de la inundatii
el stia ce-l asteapta,e doctor
16 mai, 2014
fan ferenczy
USL traieste...
USL traieste...

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ