Un nou protest al taximetriștilor în Capitală - Câteva sute de taxi-uri sunt în fața Guvernului

| 13 feb, 09:25

Taximetriștii protestează din nou, miercuri dimineață, în Piața Victoriei din Capitală, față de "ilegalitățile” practicate de platformele de tip Uber. Protestul a început la ora 9.00, în fața Guvernului fiind parcate câteva sute de taxi-uri.

 

Traficul în zonă este restricționat începând cu ora 6.30. Tot miercuri vor fi organizate proteste în mai multe orașe, precum Arad, Timișoara, Iași, Bacău, Brașov, Târgu Mureș.


UPDATE 9.13 - Câteva sute de taximetriști protestează în fața Guvernului, unde au venit cu mașinile. Traficul în Piața Victoriei este restricționat.

Potrivit liderilor sindicali, la protest particip peste 800 de taximetriști

 

Care sunt nemulțumirile taximetriștilor


Protestul este organizat de Confederația Operatorilor și Transportatorilor Autorizați din România (C.O.T.A.R.), care reclamă lipsa de reacție a Guvernului la cerințele transportatorilor autorizați ce își desfășoară activitatea legal. Mitingul este programat să se încheie la ora 15.00.
"Ieșim din nou în stradă, pentru a mai atrage încă o dată atenția Guvernului României că trebuia să scoată de mult timp din Legea Taximetriei sintagma „în mod repetat”, introdusă în 2015 de fostul parlamentar Lucian Șova, devenit ulterior ministru al Transporturilor și demis recent. Am cerut de nenumărate ori eliminarea acelei sintagme din lege care a fost introdusă penntru a împiedica autoritățile care ar putea stopa pirateria din Transporturi. Ieșim în stradă pentru că nu se respectă Hotărârea Curții Europene de Justiție, care a decis că aplicațiile care fac transport de persoane neautorizat sunt transportatori, nu prestatori de servicii online", spune liderul COTAR, Vasile Ștefănescu.
Potrivit acestuia, sunt peste 100.000 de persoane neautorizate care funcționează în România, iar "UBER ,Taxi Fy, Bla Bla Car și Clever Go circulă fără probleme, dau comenzi, încasează bani, sfidând legislația pentru Transporturi și taximetrie".

COTAR cere Guvernului să rezolve situația și "să excludă falșii transportatori de pe drumurile României, așa cum sunt excluși falșii medici, falșii preoți sau falșii avocați, deoarece și taximetriștii fără licență și fără autorizație sunt falși transportatori de persoane".

Transportatorii spun că dacă Guvernul nu le va rezolva revendicările vor un miting de amploare în perioada 27-28 februarie, când vor bloca Bucureștiul cu autocare, microbuze și taxiuri din întreaga țară.

Tot miercuri vor fi organizate proteste, unde s-au aprobat, la Arad, Timișoara, Iași, Bacău, Brașov, Târgu Mureș, Zalău și Slatina.

Firea: Cer Guvernului o soluție pentru a preîntâmpina astfel de acţiuni de protest care vor paraliza traficul în toată zona centrală

 

Primăria Capitalei susține că, la solicitarea expresă a municipalității, organizatorii protestului au fost de acord să limiteze durata acestuia la câteva ore miercuri şi să renunţe la cel de joi, dar au precizat că dacă revendicările lor nu vor fi soluţionate în urma acţiunii de mâine, la sfârşitul lunii vor reveni cu autovehiculele în Piața Victoriei pentru a continua protestul.
Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, susține că Guvernul este cel care trebuie să găsească soluții, pentru a evita paralizarea traficului în centru.
"Solicit Guvernului României, personal dnei prim-ministru Viorica Dăncilă, găsirea unei căi rezonabile de dialog cu transportatorii pentru a preîntâmpina astfel de acţiuni de protest care vor paraliza traficul în toată zona centrală a Bucureştiului. Este dreptul oricui să protesteze atâta vreme cât nu încalcă legea, acesta este şi motivul pentru care Primăria Capitalei a autorizat mitingul, dar nu este drept ca bucureştenii să fie victime colaterale în această dispută, mai ales că problema nu este una locală, ci generală la nivelul întregii ţări", susține Firea.
Cu ocazia unei manifestaţii organizate în Piaţa Victoriei, în ziua de 13 februarie a.c., în intervalul orar 06.30-16.00, Brigada Rutieră a Capitalei va dispune măsuri specifice din competenţă, în sensul restricţionării temporare a traficului rutier sau atunci când situaţia va impune acest lucru.

Restricții de trafic

 

Brigada Rutieră a Capitalei a anunțat restricționarea traficului în Piața Victoriei.
- începând cu ora 06.30 este restricţionat traficul rutier pe Şoseaua Kiseleff, de la Arcul de Triumf până la Piaţa Victoriei, respectiv Şoseaua Kiseleff, de la Arcul de Triumf până la Piaţa Presei Libere (zona central - mediană, gradual, în funcţie de sosirea participanţilor), permiţându-se permanent circulaţia pe ambele sensuri ale Str. Arh. Ion Mincu;
- la nevoie, se va restricţiona traficul şi pe strada Paris şi breteaua care leagă Bulevardul Iancu de Hunedoara de Piaţa Victoriei;
- începând cu ora 06.30, circulaţia în Piaţa Victoriei este resistematizată, prin asigurarea traficului rutier pe două benzi de circulaţie pe sens, în faţa Guvernului României, între bulevardul Aviatorilor şi Calea Victoriei, respectiv bulevardul Lascăr Catargiu, asigurându-se circulaţia pe Calea Victoriei, bulevardul Ion Mihalache, strada Buzeşti şi bulevardul Lascăr Catargiu.
Rute alternative:
- Bd. Aviatorilor - Bd. Beijing - Str. Nicolae Caramfil - Bd. Aerogării - Şos. Bucureşti-Ploieşti;
- Bd. Ion Mihalache - Bd. Mareşal Averescu - Bd. Mărăşti - Piaţa Montreal - Şos. Bucureşti-Ploieşti.
Brigada Rutieră le cere șoferilor să evite deplasarea în zonă în această perioadă, să respecte semnalele agenţilor de poliţie rutieră, să utilizeze rutele ocolitoare şi să păstreze centrul liber al intersecţiei.
Pietonii au obligaţia să circule numai pe trotuare, să traverseze strada prin locurile special amenajate şi semnalizate sau la culoarea verde a semaforului electric, după o temeinică asigurare şi să nu staţioneze pe partea carosabilă.

 

Sura: Hotnews

 

 

 

Tag-uri:
loading...

Ştirile orei

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ