Un român a inventat dispozitivul care reduce consumul de carburant cu până la 7%

| 01 apr, 2014

Un inginer auto din Deva propune un dispozitiv pentru reducerea consumului de carburant la camioane cu mai mult de 5%, invenția sa urmând să fie prezentată la standul României de la Salonul Internațional de Invenții Geneva (2-6 aprilie), în baza unei proceduri de selecție organizate de Autoritatea Națională de Cercetare Științifică.

Denumită "dispozitiv dinamic de transfer al aerului", invenția concepută de inginerul auto Corneliu Birtok-Băneasă a fost testată timp de trei ani pe camioanele unei firme din Deva, iar probele practice au arătat o reducere a consumului și o creștere a puterii motorului, în condiții de trafic normal.

"Este o invenție destinată exclusiv camioanelor. Am perfecționat-o și primele teste le-am realizat în laboratorul de mecanică al Facultății de Inginerie din Hunedoara. Apoi, prototipul l-am testat pe camioanele unei firme din Deva, rezultatele practice arătând o creștere a puterii motorului cu până la 4%, iar economia reală de combustibil a fost de 5-7%", a declarat Corneliu Birtok-Băneasă.

El a spus că invenția sa a intrat în atenția Asociației Române pentru Transport Rutier Internațional, care ar putea fi interesată să testeze dispozitivul pe camioanele sale. Potrivit inventatorului, la o firmă cu o flotă de transport dezvoltată, unde mașinile pot totaliza peste un milion de kilometri parcurși pe an, aplicarea dispozitivului va permite reduceri serioase ale costurilor prin scăderea consumurilor de carburant.

"Gândiți-vă la o reducere a consumului cu numai doi litri la suta de kilometri. Pe ansamblu, rezultă o economie substanțială, deloc de neglijat în condițiile și la prețurile actuale ale carburanților", a argumentat inginerul auto.

Corneliu Birtok-Băneasă este cunoscut în lumea științifică pentru invențiile sale destinate autovehiculelor, primul dispozitiv fiind un filtru de aer special care permite reducerea consumului de benzină cu 10% la autoturisme și autoutilitare. Invenția a fost pusă în practică sub forma unui produs ce poate fi folosit de beneficiarii direcți sub forma unui kit de instalare.

Corneliu Birtok-Băneasă se află la cea de-a șasea participare la Salonul Internațional de Invenții de la Geneva, fiind medaliat cu aur în anii 2010, 2012 și 2013, cu argint în 2009 și cu bronz în 2011.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ