Un dispozitiv implantat în coloană îi poate ajuta pe pacienţii paralizaţi să se mişte din nou

| 08 apr, 2014

Patru bărbaţi paralizaţi de la piept în jos, cărora li se spusese că starea lor este irecuperabilă, au reuşit să îşi mişte voluntar picioarele - deşi nu au ajuns să meargă din nou - după ce un dispozitiv electric le-a fost implantat în coloana vertebrală, au anunţat, marţi, cercetătorii americani.

Potrivit Reuters, succesul medical, deşi obţinut cu un număr mic de pacienţi, este încurajator în ceea priveşte crearea unui tratament nou care ar putea ajuta persoanele paralizate şi cu leziuni ale măduvei coloanei vertebrale să îşi recapete autonomia.

Pe de altă parte, rezultatele pun sub semnul întrebării o presupunere-cheie despre leziunile de la nivelul măduvei coloanei, potrivit căreia tratamentul se bazează pe refacerea sau înlocuirea neuronilor afectaţi, de exemplu, cu celule-suşă, proceduri care s-au dovedit extrem de dificile.

"Mesajul important în acest caz este că persoanele cu leziuni ale măduvei de tipul celor pe care le au aceşti bărbaţi nu mai trebuie să creadă că sunt condamnate pe viaţă la paralizie", a declarat într-un interviu Roderic Pettigrew, directorul Institutului naţional de bioinginerie şi imagistică biomedicală, din cadrul Institutelor naţionale ale sănătăţii din SUA.

Recuperarea parţială obţinută în cazul pacienţilor "irecuperabili" sugerează că medicii şi terapeuţii ar putea ajuta milioane de persoane paralizate. "Acest lucru este posibil deoarece terapia fizică poate imita unele aspecte ale stimulării electrice oferite de dispozitiv", a afirmat Susan Harkema, specialist în recuperare neurologică la Spinal Cord Injury Research Center, afiliat Universităţii din Louisville, Kentucky, care a coordonat acest studiu.

"Unul dintre aspectele pe care le relevă acest studiu este că pacienţii cu leziuni ale măduvei spinării au şanse mai mari de recuperare chiar şi fără această stimulare electrică. În prezent, pacienţii nu beneficiază de recuperare deoarece nu sunt consideraţi «investiţii profitabile». Ar trebui să reanalizăm ceea ce li se oferă, deoarece recuperarea poate duce la vindecare pentru mai mulţi pacienţi", a precizat Susan Harkema.

Studiul cercetătorilor americani a fost publicat în revista Brain.

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ