Unde s-a mai pomenit ca într-un stat european să se promulge legi la miezul nopții?

| 16 dec, 2013

A fost sabotată organizarea unui referendum constituţional care ar fi însemnat modernizarea României, demonstrând o dată în plus că şeful statului calcă în picioare orice îi stă în cale în numele unor interese meschine.

După ce săptămâna trecută a precizat în mai toate intervenţiile sale publice că va promulga Legea referendumului sămbătă noaptea, la ora 23:59, Traian Băsescu şi-a pus ameninţarea în practică. Astfel, şeful statului a promulgat Legea care prevede scăderea pragului de validare a referendumului la 30% la ceas târziu în noapte, în ultimul minut prevăzut de Legea Fundamentală. A fost sabotată organizarea unui referendum constituţional care ar fi însemnat modernizarea României, demonstrând o dată în plus că şeful statului calcă în picioare orice îi stă în cale în numele unor interese meschine.

În nota clasică, Traian Băsescu a acţionat în acelaşi registru distructiv, refuzând orice dialog instituţional. O abordare care nu numai că nu face cinste funcţiei pe care o ocupă, dar care devoalează caracterul preşedintelui în funcţie. Traian Băsescu a uzat de toate tertipurile pentru a bloca un referendum constituţional concomitent cu alegerile prezidenţiale. Aparent fără nicio logică, dacă ţinem cont că mandatul său încetează oricum de drept într-un an de zile. Deci, acele prevederi din textul constituţional pe care Traian Băsescu le-a reclamat nu i se adresează – preşedinte al României nu mai are cum să fie ales, iar premier nu-l va propune nicio majoritate parlamentară în toate minţile.

Desigur, miza sabotajului întreţinut de Traian Băsescu este cu totul alta. Cum în nouă ani de mandat numele său nu s-a legat de niciun proiect constructiv, Traian Băsescu se asigură că nici în ultimul ceas România nu va intra pe calea modernizării de care are nevoie. Fiindcă trebuie spus foarte clar – amânarea referendumului privind revizuirea Constituţiei înseamnă un impediment în calea regionalizării, înseamnă perpetuarea neclarităţilor în funcţionarea instituţiilor statului şi implicit prelungirea situaţiilor de blocaj acolo unde atribuţiile nu sunt foarte clar stabilite şi definite.

Dincolo însă de calculele lui Traian Băsescu, poziţionarea sa pe tema Legii referendumului indică duplicitatea şefului statului. În anii anteriori, mai ales când preşedintele controla majoritatea PDL din Parlament, Traian Băsescu ţinea lecţii de democraţie participativă şi era cel mai mare susţinător al consultărilor populare. Aşa se face că Traian Băsescu a propus organizarea de referendumuri în alte două situaţi simultan cu alegerile. Astfel, a iniţiat referendum pentru votul uninominal odată cu alegerile europarlamentare din 2007 şi referendum pentru Parlament unicameral şi reducerea numărului de parlamentari odată cu alegerile prezidenţiale din 2009.

Prin abordarea sa pe tema promulgării Legii referendumului, Traian Băsescu îşi lasă încă o amprentă nefastă asupra clasei politice din România. Singura veste bună în acest context este aceea că românii vor mai avea de suportat comportamentul duplicitar şi acţiunile ipocrite ale şefului statului pentru numai un an de zile.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

2 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
17 dec, 2013
cantautor
7,5 milioane de cetateni asteapta referendumul national pentru "modernizarea" Romaniei...
50% prezenta la vot,nu este o problema...
chiar daca va dura o saptamana
asteptam stabilirea datei...
17 dec, 2013
irinapop
Wow!!! Ia faceti inca o comisie parlamentara de ancheta dom'le!!! Cum isi permite dictatoru' sa promulge legi la miezu' noptii!!! Chiar in timpul programului de somn al multora dintre alesii neamului!!! Nu se poateeeee asaaaaa cevaaaaa!!!!! Pai ce face dom'le? Promulga legi in afara programului de lucru (care-i ala, apropo?) ? Face ore suplimentare? Cum isi permite dictatoru' betiv sa faca asa ceva?! A, ai uitat-o p-aia cu Golden Blitz si cu "uischiul" de la miezu' noptii. Hai mai scrie inca un articol si pe tema asta. Ca de, voua nu va da Ponta zile "libere" cu recuperare. Asa ca munciti non stop, mai ceva ca dictatoru'.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ