UNJR cere Avocatului Poporului sesizarea CCR în legătură cu ordonanţa privind interceptările

| 15 mar, 18:43

Uniunea Naţională a Judecătorilor din România (UNJR) condamnă faptul că Guvernul a acordat SRI statutul de "organ special de cercetare penală" şi solicită Avocatului Poporului sesizarea Curţii Constituţionale în legătură cu neconstituţionalitatea ordonanţei de urgenţă privind interceptările.

"Uniunea Naţională a Judecătorilor din România condamnă în termeni categorici faptul că Guvernul a acordat Serviciului Român de Informaţii, printr-o ordonanţă de urgenţă, statutul de 'organ special de cercetare penală', atribuind astfel unui serviciu de informaţii secret un rol activ în procesul penal, fapt de natură a afecta drepturile fundamentale ale cetăţenilor, inclusiv dreptul la un proces echitabil", a transmis UNJR, într-un comunicat remis marţi AGERPRES. 

UNJR susţine că modul în care Guvernul a înţeles să rezolve situaţia rezultată în urma deciziei CCR contravine în mod flagrant art. 115 alin. 6 din Constituţie, care prevede în mod neechivoc că ordonanţele de urgenţă nu pot afecta drepturile, libertăţile şi îndatoririle prevăzute de legea fundamentală. 

"În mod eronat, atât ministrul Justiţiei, cât şi prim-ministrul au afirmat în spaţiul public că, prin această ordonanţă, SRI nu a primit absolut nicio competenţă pe care nu o avea până la Decizia 51/2016 a Curţii Constituţionale. Această afirmaţie este contrazisă de înseşi prevederile legale în vigoare, modificate prin textul ordonanţei. Art. 13 din Legea 14/1992 de funcţionare a SRI prevede în mod ferm că organele Serviciului Roman de Informaţii nu pot efectua acte de cercetare penală, nu pot lua măsură reţinerii sau arestării preventive şi nici dispune de spaţii proprii de arest", mai arată UNJR. 

Potrivit UNJR, această prevedere a fost inclusă în mod expres în legea privind organizarea şi funcţionarea SRI, tocmai pentru a se evita abuzurile permise de un astfel de amestec între munca informativă şi cea de cercetare penală. O astfel de competenţă a permis Direcţiei VI - anchete penale - a fostei Securităţii comiterea, sub acoperirea legii, a celor mai atroce abuzuri şi încălcări ale drepturilor omului, adaugă sursa citată. 

De asemenea, spune UNJR, prin ordonanţa dată de Guvern, SRI dobândeşte atribuţii de cercetare penală, fapt ce înseamnă o îndepărtare de valorile europene şi o întoarcere spre trecutul comunist. 

Potrivit sursei citate, vulnerabilităţile generate de amestecul atribuţiilor serviciilor de informaţii cu cele ale cercetării penale au fost sesizate încă din 2006, într-un raport întocmit de experţii Comisiei Europene. Aceştia au subliniat că nu există niciun control asupra modului în care SRI, folosindu-se de structura sa strategică, colectează informaţii despre investigaţii şi, dacă este aşa, cum foloseşte aceste investigaţii. 

"Această veche vulnerabilitate este acum mult agravată. Dubla subordonare a ofiţerilor de informaţii, creată prin această ordonanţă, faţă de procuror pe de-o parte şi faţă de superiorii din SRI pe de altă parte, va crea probleme legate atât de securitate, cât şi de dreptul la un proces echitabil. În loc să rezolve problemele, soluţia adoptată de Guvern le adânceşte. România are deja o structură specializată în domeniul terorismului şi anume DIICOT, astfel încât ştirbirea atribuţiilor sale, pentru a fi trecute unui serviciu secret, este de neînţeles într-un stat care a ales să confere procurorilor statut de magistraţi tocmai pentru a permite anchete independente şi de neacceptat în situaţia în care soluţia este adoptată printr-o ordonanţă de urgenţă", mai declară UNJR. 

UNJR atrage atenţia că Centrul Naţional de Interceptare a Comunicaţiilor, despre care se vorbeşte în ordonanţă, nu are o lege de fundamentare transparentă, care să îi stabilească în mod clar natura juridică, structura, funcţiile şi modul de control. 

Ordonanţa adăugă organelor de cercetare penală şi "lucrători specializaţi din cadrul poliţiei", ceea ce extinde din nou - în mod neclar - sfera persoanelor ce dobândesc dreptul de a face cercetare penală. 

Codul de procedură penală vorbeşte de organe de cercetare penală speciale, o categorie mult mai restrânsă decât a lucrătorilor specializaţi din cadrul poliţiei, aceasta din urmă incluzând şi lucrătorii din structurile de informaţii ale Ministerului de Interne. 

Nu în ultimul rând, UNJR atrage atenţia că orice probe strânse în baza acestei ordonanţe ar putea fi periclitate, motiv pentru care constituţionalitatea ei trebuie verificată în integralitate de îndată. 

Faţă de aceste vulnerabilităţi, UNJR solicită Avocatului Poporului sesizarea de urgenţă a Curţii Constituţionale cu o excepţie de neconstituţionalitate vizând ordonanţa adoptată de Guvern, pentru a se evita şi riscul bulversării unor acte procedurale importante în procese penale în curs. 

UNJR trage un semnal întregii opinii publice să conştientizeze faptul că, până acum, actele de cercetare penală erau atributul exclusiv al procurorilor, care sunt magistraţi, parte a autorităţii judecători şi independenţi de orice altă putere. 

"Atribuirea dreptului de a face acte de cercetare penală unui serviciu secret ne duce înapoi în era comunistă şi compromite independenţa anchetelor şi implicit independenţa justiţiei", se mai arată în comunicatul UNJR.

loading...

Ştirile orei

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ