UNSICAR: Prevederile Legii RCA sunt neconcurențiale. Vom notifica Executivul european dacă legea va fi promulgată

| 22 mai, 11:29

Uniunea Națională a Societăților de Intermediere și Consultanță în Asigurări din România (UNSICAR) va notifica Executivul european, în cazul în care Legea RCA va fi promulgată, întrucât consideră că prevederile acesteia sunt anticoncurențiale.

"Considerăm că noua lege reprezintă o continuare a reglementărilor neconcurențiale care, pe termen mediu și lung, vor avea un efect contrar intențiilor legiuitorului. Condițiile de oligopol ale pieței RCA se vor accentua, ceea ce înseamnă că vom avea o calitate redusă a serviciilor și, pe cale de consecință, cei care vor avea de suferit vor fi tocmai aceia care trebuie să fie despăgubiți ca urmare a unui eveniment rutier. Noua lege este una organică, care ar trebui să reglementeze echilibrat, pe termen mediu și lung, toate categoriile de actori implicați în piața RCA. Din păcate, această lege reglementează, pe termen scurt, o problemă punctuală în favoarea unui segment foarte îngust de clienți, cu o rată a daunei foarte mare, și defavorizează cea mai mare parte a consumatorilor de polițe RCA, în principal persoanele fizice", a declarat președintele UNSICAR, Bogdan Andriescu.

În context, reprezentanții brokerilor de asigurări consideră că numai o concurență consistentă în piața RCA va regla cu adevărat tarifele acestui tip de asigurare și orice formă artificială de plafonare poate avea ca efect principal o protecție inadecvată a celor care trebuie să beneficieze de acoperirile incluse în polița RCA. Potrivit sursei citate, s-a constatat că, după expirarea perioadei de plafonare, nu au fost înregistrate creșteri ale tarifelor RCA, ceea ce demonstrează că piața se poate autoregla, fără a fi necesare limitările menționate în lege.

"UNSICAR solicită, totodată, instituțiilor statului ca dezbaterea publică a unui proiect de lege să reprezinte mai mult decât o bifă procedurală și să ia în calcul și argumentele legitime propuse de toate părțile interesate, așa cum nu s-a întâmplat în cazul proiectului de Lege RCA. În ultimele două săptămâni, în cadrul comisiilor parlamentare cu drept decizional, pe proiectul Legii RCA au fost cinci dezbateri, întâlniri la care au fost invitate la discuții doar asociațiile din afara pieței de asigurare — transportatori și service-uri auto", se precizează în comunicatul citat.

Uniunea Națională a Societăților de Intermediere și Consultanță în Asigurări (UNSICAR), organizație înființată în anul 2000, reprezintă 80 de companii — de brokeraj de asigurare, de regularizare daune, de pregătire profesională. UNSICAR este membru cu drepturi depline a BIPAR (Bureau International des Producteurs d'Assurances et de Reassurances), organizație internațională înființată în 1937 care reunește asociațiile profesionale naționale ale intermediarilor în asigurări, precum și a POI (Partners of Intermediaries).

Camera Deputaților a adoptat, la începutul săptămânii trecute, cu 226 de voturi ''pentru'', 25 ''împotrivă'' și patru abțineri, proiectul de lege privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto pentru prejudicii produse terților prin accidente de vehicule și tramvaie.

Printre cele mai importante modificări aduse de această lege cadrului general de funcționare a pieței asigurărilor obligatorii auto se numără: introducerea conceptului de tarif de referință și formula de calcul a acestuia, definirea categoriei clienților cu risc ridicat, precum și modalitățile prin care aceștia pot fi asigurați, explicitarea mecanismului decontării directe și principiile de aplicare.

Tarifele de referință la RCA au intrat în vigoare în data de 19 mai.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ